Χαμομήλι & τσάι μέλι για λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή και ο ερεθισμός του λάρυγγα ή του φωνητικού κιβωτίου και του περιβάλλοντος ιστού. Το πρήξιμο σε αυτή την περιοχή αναγκάζει τη φωνή σας να ακούγεται ανώμαλη και χονδροειδής. Μπορεί να συνοδεύεται από ξηρό βήχα, ανικανότητα να μιλήσει, λιτότητα και την ανάγκη να καθαρίσετε το λαιμό σας. Η αιτία είναι συνήθως ένας ιός και η κατάσταση είναι σπάνια σοβαρή στους ενήλικες. Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να οφείλεται σε έντονο κάπνισμα ή πόση ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Αρχεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής» αναφέρει ότι χορηγήθηκε μία μόνο νυχτερινή δόση φαγητού μέλι σε παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών που πάσχουν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το μέλι ήταν ανώτερο από το εικονικό φάρμακο στη βελτίωση της συχνότητας του βήχα, της βαρύτητας του βήχα και της ποιότητας ύπνου παιδιών και γονέων. Επιπλέον, η θεραπεία με μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη δεξτρομεθορφάνη, ένα κοινό φάρμακο κατά του βήχα.

Υπάρχει λίγη επιστημονική εργασία που εξετάζει την αποτελεσματικότητα του τσαγιού χαμομηλιού για τη λαρυγγίτιδα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Herbal Pharmacotherapy» διαπίστωσε ότι ένα τσάι που αποτελείται από χαμομήλι συν επτά άλλα βότανα είναι πιο αποτελεσματικό από ένα τσάι με εικονικό φάρμακο στη μείωση της δυσφορίας του ύπνου, της συχνότητας του βήχα και της έντασης του βήχα σε ασθενείς με αλλεργικό άσθμα. Η κλινική Mayo σημειώνει ότι κάθε ζεστό, χωρίς καφεΐνη τσάι θα βοηθήσει να απαλύνει τον πονόλαιό σας και να μειώσει τα συμπτώματα λαρυγγίτιδας.

Το μέλι δεν πρέπει ποτέ να χορηγείται σε βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους, λόγω του κινδύνου της απειλητικής για τη ζωή παιδικής αλλαντίασης. Ωστόσο, για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, το μέλι είναι μια καλά ανεκτή και ασφαλής εναλλακτική λύση στα φάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση του μελιού για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του βήχα και του κρυολογήματος. Η Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής δεν συστήνει τη χρήση εξωχρηματιστηριακών φαρμάκων για το βήχα για παιδιά. Το μέλι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Η λαρυγγίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν ιό, και ως εκ τούτου τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Έτσι, η θεραπεία έχει ως στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να ακούσετε τη φωνή σας και να αποφύγετε τη χρήση καπνού ή αλκοόλ. Αποφύγετε ένα ξηρό λαιμό χρησιμοποιώντας βήχας σταγόνες. Εισπνεύστε ατμό μέσω ενός υγραντήρα ή ζεστό ντους, και γαργάρες πολλές φορές την ημέρα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού. Αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Μέλι Αποτελεσματικότητα

Τσάι χαμομήλι

Ασφάλεια

Άλλες θεραπείες