Υπάρχουν παρενέργειες λεμφικού μασάζ;

Το λεμφικό μασάζ λειτουργεί με την ενθάρρυνση του άχρωμου λεμφικού υγρού να κινηθεί γύρω από το σώμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών. Αυτή η θεραπεία συνήθως εκτελείται μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των μαστεκτομών. Σύμφωνα με τον Οδηγό Υγείας και Ομορφιάς Embody, ένα λεμφικό μασάζ μπορεί να διαρκέσει περίπου 30 λεπτά για μια περιοχή ή για δύο ώρες για ένα πλήρες λεμφικό μασάζ. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε διαδικασία, παρενέργειες κατά τη διάρκεια και μετά από ένα λεμφικό μασάζ είναι δυνατές.

Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο παρενεργειών

Το λεμφικό μασάζ πρέπει να εκτελείται μόνο από θεραπευτή μασάζ πιστοποιημένο στη διαδικασία. Μία τέτοια πιστοποίηση μέσω του Βορείου Αμερικανικού Συνδέσμου Vodder των Λιμπεχαίμων Θεραπευτών περιλαμβάνει την ολοκλήρωση 500 ωρών μασάζ ή φυσικοθεραπείας και ένα πρόγραμμα κατάρτισης τεσσάρων εβδομάδων.

Απουσία παρενεργειών

Το μασάζ γενικά δεν προκαλεί πόνο και δεν προκαλεί παρενέργειες, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland (UMMC). Όταν ο πόνος ή άλλες παρενέργειες παρατηρούνται μετά από ένα λεμφικό μασάζ, η αιτία είναι συνήθως έντονη τεχνική μασάζ, η οποία γενικά δεν χρησιμοποιείται στο λεμφικό μασάζ.

Όταν εμφανίζονται παρενέργειες

Η ναυτία και ο έμετος είναι δύο παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα λεμφικό μασάζ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες στη θέση όπου εφαρμόζεται σταθερή πίεση. Οι διαβητικοί, ωστόσο, έχουν αυξημένο ρυθμό παρενεργειών, καθώς το λεμφικό μασάζ μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος. Στην πραγματικότητα, η UMMC συνιστά στους διαβητικούς να ελέγχουν το σάκχαρο αίματος μετά από κάθε λεμφικό μασάζ. Εάν είστε διαβητικός και έχετε τακτικά λεμφικά μασάζ, γράψτε το σάκχαρο του αίματός σας για να διαπιστώσετε εάν τα μασάζ τον επηρεάζουν.

Προειδοποίηση

Λόγω του κινδύνου σπάνιων παρενεργειών του μασάζ που περιλαμβάνουν καρδιακές αρρυθμίες, βλάβες στους ιστούς και αλλαγές αίματος, άτομα με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, μεταδοτικές δερματικές παθήσεις, αιμορραγικές διαταραχές, νεφρική ανεπάρκεια, θρόμβους αίματος ή φλεβίτιδα δεν πρέπει να έχουν λεμφικές Μασάζ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει το μασάζ. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε το μασάζ σε μια εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση που μπορεί να παρέχει επαρκή ιατρική φροντίδα σε περίπτωση σοβαρών παρενεργειών.

Σκέψεις

Τα άτομα με αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, βρογχοκήλη, έκζεμα, όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία και όποιος τρέχει πυρετό θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα όταν έχει λεμφικά μασάζ. Μώλωπες στις περιοχές μασάζ μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με αυτές τις καταστάσεις. Ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες που είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης δεν είναι θανατηφόρες, μπορεί να είναι άβολα.