Το φαγητό πάρα πολύ παπάγια προκαλεί το δέρμα να γίνει κίτρινο;

Η Papaya είναι ένα γλυκό τροπικό φρούτο που κάνει ένα θρεπτικό σνακ. Ο καρπός είναι γεμάτος με αντιοξειδωτική βιταμίνη C και υψηλή σε φυτικές ίνες. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη. Η παπάγια εξυπηρετείται συνήθως ως ακατέργαστο φρούτο, αλλά μπορεί επίσης να μαγειρευτεί, να μαγειρευτεί ή να χυμοποιηθεί. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων παπάγια μπορεί να προκαλέσει μια καλοήθη κατάσταση στην οποία το δέρμα σας θα γίνει κίτρινο.

Β καροτίνη

Το βήτα-καροτένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς χρωστικής που απαντάται σε κίτρινα, πορτοκαλιά και ερυθρά φυτικά παράγωγα. Δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα και πρέπει να ληφθεί από φυτικές τροφές. Μέσα στο σώμα, η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στην ανάπτυξη, ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος όρασης. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων β-καροτίνης, μέσω τροφίμων ή συμπληρωμάτων, μπορεί να προκαλέσει το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα του δέρματός σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται καροτενοδερμία.

Ποσά

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ακατέργαστης παπάγιας περιέχει περίπου 274 μικρογραμμάρια βήτα-καροτένιο. Εάν τρώτε ολόκληρο το φρούτο, καταναλώνετε περίπου 2.140 μικρογραμμάρια ή 2.14 χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνης. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηριχθεί ο καθορισμός ενός συνιστώμενου ημερήσιου επιπέδου πρόσληψης βήτα-καροτίνης. Ωστόσο, πολλές πολυβιταμίνες περιλαμβάνουν 3.000 μικρογραμμάρια ή 3 χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνης. Η καρτενοδερμία παρατηρείται συνήθως όταν καταναλώνονται 30 mg ή και περισσότερο β-καροτένιο σε μία ημέρα.

Θεραπείες

Ο κίτρινος αποχρωματισμός του δέρματος που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο δεν είναι επικίνδυνη και δεν απαιτεί ιατρική περίθαλψη. Το δέρμα θα επανέλθει στο κανονικό του χρώμα αφού μειωθεί η κατανάλωση βήτα-καροτίνης. Ο γιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει τις γενικές διατροφικές σας συνήθειες και να συζητήσει τυχόν ανησυχίες. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά θα σας βοηθήσει να καλύψετε όλες τις διατροφικές σας ανάγκες.

Άλλες Πιθανές Αιτίες

Μια κοινή αιτία κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών είναι ο ίκτερος. Προκαλούμενη από τη συσσώρευση χολερυθρίνης χρωστικής, ο ίκτερος μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής υποκείμενης κατάστασης υγείας, όπως ηπατική νόσος, αιμολυτική αναιμία ή λοίμωξη από ιϊκή ηπατίτιδα. Ο ίκτερος πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται από γιατρό. Ορισμένα φάρμακα με συνταγή μπορούν επίσης να προκαλέσουν κιτρίνισμα του δέρματος ως παρενέργεια. Αυτές περιλαμβάνουν τη δοξυκυλίνη για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων και την quinacrine για τη γιγαρδίαση και τον ερυθηματώδη λύκο. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν παρουσιάσετε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ως παρενέργεια ενός νέου φαρμάκου.