Το γαϊδουράκι γάλακτος καθαρίζει ένα λιπαρό συκώτι;

Οι σπόροι γαϊδουράγκαθου περιέχουν μια ομάδα τριών ενώσεων – σιλυλινίνη, σιλιδιανίνη και σιλικιστίνη – οι οποίες είναι συλλογικά γνωστές ως σιλυμαρίνη. Οι λέξεις σιλαμαρίνη και γαϊδουράγκαθο γάλακτος χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά όταν συζητάμε για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου, χρησιμοποιείται σιλυμαρίνη. Η σιλυμαρίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χοληδόχου κύστης και των ηπατικών διαταραχών για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Το γαϊδουράγκαθο δεν καθαρίζει λιπαρό συκώτι, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας για όσους έχουν ηπατίτιδα ή κίρρωση.

Λιπώδες ήπαρ

Η λιπώδης ηπατική νόσος συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία, περίσσεια κοιλιακού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλή χοληστερόλη. Επιπλέον, το λιπώδες ήπαρ μπορεί να προκληθεί από κατάχρηση οινοπνεύματος, εγκυμοσύνη και ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Για τους περισσότερους ανθρώπους με λιπώδη ηπατική νόσο, δεν υπάρχουν επιπλοκές ή βλάβες, αλλά μέχρι και 25% αυτών των ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή του ήπατος που οδηγεί σε κίρρωση ή ουλές και απώλεια ηπατικής λειτουργίας.

Γαϊδουράγκαθο και λίπος

Ο γουρλομάχος γάλακτος έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία των ηπατικών προβλημάτων και υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ηπατίτιδα που προκαλείται από το οινόπνευμα ή τους ιούς και για την κίρρωση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το γαϊδουράγκαθο ή η σιλυμαρίνη μπορεί να καθαρίσει λιπαρό ήπαρ. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιστρέψετε τη λιπώδη ηπατική νόσο είναι να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, να ασκήσετε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, να φάτε μια υγιεινή διατροφή και να αποφύγετε τα φάρμακα, το οινόπνευμα και άλλες ουσίες που τονίζουν το συκώτι σας.

Γαϊδουράγκαθο και κίρρωση

Εάν η λιπώδης ηπατική σας ασθένεια εξελίσσεται και η λειτουργία του ήπατος υποβαθμίζεται, τότε η σιλυμαρίνη μπορεί να βοηθήσει. Η σιλυμαρίνη διατίθεται σε κάψουλες, υγρό εκχύλισμα και βάμμα – αν και εάν η ηπατική σας βλάβη σχετίζεται με το αλκοόλ, θα πρέπει να αποφύγετε το βάμμα. Κάψουλες γαϊδουράγκαθου, που θεωρείται βότανο, περιέχουν 120 έως 140 mg σιλαμαρίνης. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland συνιστά τη λήψη ημερησίως μεταξύ των 280 και 450 mg σιλαμιρίνης, σε διαιρεμένες δόσεις. Πάντα να μιλάτε στο γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποια φυτική θεραπεία.

Αντιστροφή του λιπαρού ήπατος

Η διατήρηση της σταθερότητας των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης θα βοηθήσει στη θεραπεία της λιπώδους ηπατικής και της ινσουλινοαντοχής, προδρόμου του διαβήτη. Τρώτε μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, προσθέστε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Επιλέξτε τα ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα ψάρια, και όχι το βούτυρο, το βόειο κρέας και τα πλήρους γάλακτος γαλακτοκομικά προϊόντα. Διατηρήστε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για να μειώσει τη χοληστερόλη σας. Ορισμένα φάρμακα επιβαρύνουν το ήπαρ σας, παίρνουν μόνο ό, τι είναι ιατρικά απαραίτητο.