Την πέψη των μπιζελιών

Τα μπιζέλια, εκτός από το ότι περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, είναι υγιείς πηγές χορτοφαγικής πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης πολλά σύνθετα υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και λίγη ποσότητα λίπους. Μπορείτε να αφομοιώσετε τα διάφορα θρεπτικά συστατικά των μπιζελιών σε διάφορες περιοχές του πεπτικού σας συστήματος – και μερικά από τα συστατικά που δεν αφομοιώσετε καθόλου.

Τα μπιζέλια περιέχουν μερικούς πολύπλοκους υδατάνθρακες – συνήθως λεγόμενο άμυλο – καθώς και μια μικρή ποσότητα απλών υδατανθράκων ή ζάχαρης. Αρχίζετε να χωνεύετε το άμυλο στα μπιζέλια ενώ τα μασάτε ακόμα, ένα ένζυμο που ονομάζεται αμυλάση που εκκρίνετε ως μέρος του σάλιου καταστρέφει το άμυλο στα μόρια δομικής δομής του, τα οποία ονομάζονται γλυκόζη. Συνεχίζετε να αφομοιώσετε το άμυλο στο στομάχι σας και να ολοκληρώσετε τη διαδικασία στο λεπτό έντερο.

Τα μπιζέλια είναι δημοφιλή τόσο για τους χορτοφάγους όσο και για τους κρεατοφάγους, επειδή περιέχουν πρωτεΐνες, τις οποίες χρησιμοποιείτε για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα σας. Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, που ονομάζονται αμινοξέα, σας επιτρέπουν επίσης να δημιουργήσετε τις δικές σας κυτταρικές πρωτεΐνες. Η πέψη των πρωτεϊνών ξεκινάει στο στομάχι, οπότε μέχρι να καταπιείτε τα μπιζέλια σας, τα ένζυμα της πέψης αρχίζουν να διασπούν τις πρωτεΐνες. Τα ένζυμα που πέφτουν πρωτεΐνες ονομάζονται πρωτεάσες, εξηγεί ο Δρ. Lauralee Sherwood στο βιβλίο της «Ανθρώπινη Φυσιολογία» και τόσο το στομάχι και το λεπτό έντερο τους εκκρίνουν.

Τα μπιζέλια δεν είναι τόσο λιπαρά όσο κάποια άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των σόγιας και των φιστικιών. Περιέχουν όμως κάποιο λίπος, το οποίο δεν ξεκινάτε να χωνεύετε μέχρι τα μπιζέλια σας να φτάσουν στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, εξηγεί ο Δρ Gary Thibodeau στο βιβλίο του «Ανατομία και Φυσιολογία». Τα ένζυμα πέψης λιπών, που ονομάζονται λιπάσες, εξαρτώνται από τα χολικά άλατα που η χοληδόχο κύστη σας εκκρίνει στο λεπτό έντερο για να λειτουργήσει.

Τα μπιζέλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που ωφελεί την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Ωφελή αν και ίνα είναι, ωστόσο, δεν το αφομοιώσετε καθόλου. Στην πραγματικότητα, είναι η αβλαβής φύση των ινών που συμβάλλει στα οφέλη για την υγεία. Το Fiber βοηθά στην αύξηση του όγκου στο έντερο, το οποίο σας κρατά “κανονικό” και διευκολύνει την μετακίνηση των απορριμμάτων από τα γεύματά σας. Οι ίνες συνδέονται επίσης με τη χοληστερόλη και ορισμένες τοξίνες και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντικείμενα και άμυλα

Πρωτεΐνη

Λίπη

Μη χορτονομές