Σοκολάτα και εμμηνορρυσιακές κράμπες

Οι εμμηνόρροπες κράμπες γενικά ξεκινούν μετά την έναρξη της περιόδου σας και συχνά προκαλούν την επιθυμία να φτιάχνετε κουταλιές με τα ελπίδες ότι η ζάχαρη θα ανακουφίσει τον πόνο. Οι πόθοι για τη σοκολάτα είναι ίσως η πιο διαδεδομένη επιθυμία, καθώς θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί τροφή άνεση. Αλλά αντίθετα με αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν ένα τέλειο αντίδοτο για τα συναισθήματα της ταλαιπωρίας, η σοκολάτα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, κάνοντας τις κράμπες πολύ χειρότερες.

Η αιτία των εμμηνόρροιας κράμπες

Οι εμμηνόρροπες κράμπες προκαλούνται όταν η επένδυση της μήτρας απελευθερώνει μια ορμόνη-όπως ουσία που ονομάζεται προσταγλανδίνη. Καθώς η προσταγλανδίνη διανέμεται στο σύστημα, προκαλεί τη σπονδυλική στήλη ή τις συστολές που οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή της ουσίας. Είναι φυσιολογικό να έχετε ήπια έως μέτρια κράμπες στην αρχή της εμμήνου ρύσεως λόγω της φλεγμονώδους δράσης της προσταγλανδίνης καθώς και της επιρροής της στη στένωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία επίσης προκαλεί διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης.

Τι προκαλεί πόθους σοκολάτας

Μια λαχτάρα για σοκολάτα κατά τη διάρκεια του πρώιμου εμμηνορροϊκού κύκλου είναι συχνά λόγω υψηλότερων επιπέδων ορμονών που ενεργοποιούνται καθώς αυξάνεται η ινσουλίνη. Αυτό προκαλεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι χαμηλό, ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στο σώμα ότι χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, κάτι που είναι συχνά ένα λανθασμένο μήνυμα για να φάει σοκολάτα και άλλα είδη γλυκών. Αντί της σοκολάτας, η αύξηση της πρόσληψης σύνθετων υδατανθράκων, όπως οι ολικές σπόροι, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση των κράμπες.

Η επίδραση σοκολάτας στις εμμηνορροϊκές κράμπες

Σύμφωνα με το Κέντρο Φαρμάκων και Φαρμάκων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, αν και η σοκολάτα περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης, περιέχει μεγάλες ποσότητες θεοβρωμίνης, ένα αλκαλοειδές που χαρακτηρίζεται ως ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εξαιτίας αυτού, η σοκολάτα μπορεί να δημιουργήσει μια νευρική κατάσταση που πραγματικά ενισχύει τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Ασβέστιο, όχι σοκολάτα

Η σοκολάτα θεωρείται επίσης ένα αντίδοτο στον πόνο της κράμπας λόγω της εμμηνόρροιας λόγω της περιεκτικότητάς της σε ασβέστιο. Σύμφωνα με τον Δρ Susan Link, διευθυντή του Κέντρου Αυτοβοήθειας του PMS στο Los Altos, Καλιφόρνια, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συμπληρώματα ασβεστίου έχουν μικρότερο πόνο από κράμπες από εκείνους που δεν αυξάνουν τη διατροφή τους με το ορυκτό. Από αυτή την άποψη, είναι καλύτερο να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου αντί να αναζητάτε ασβέστιο στη σοκολάτα. Όταν συνδυάζεται με μαγνήσιο, το οποίο βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, οι εμμηνόρροπες κράμπες μπορούν έτσι να μειωθούν ρεαλιστικότερα χωρίς την επιδείνωση των διεγερτικών που βρίσκονται στη σοκολάτα.

Σοκολάτα και PMS

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ή το PMS, συχνά δημιουργεί μεταβολές της διάθεσης μαζί με κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, άγχος, αϋπνία και άλλες ταλαιπωρίες. Το PMS μπορεί να συμβεί έως δύο εβδομάδες πριν από την εμμηνόρροια και προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις. Όπως και με τις εμμηνόρροπες κράμπες, οι πόνοι για σοκολάτα μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του PMS, αλλά είναι καλύτερα να αποφύγετε την επιθυμία να απολαύσετε, καθώς η σοκολάτα μπορεί να φουσκώνει συναισθηματικά συμπτώματα λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη και θεοβρωμίνη. Η καταπολέμηση της ανάγκης για γλυκά με τη συμπλήρωσή τους με δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με συμπληρώματα ασβεστίου και μαγνησίου είναι τόσο σημαντική όσο και κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.