Περιορισμούς διατροφής με ίκτερο

Ο ίκτερος προκαλείται από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και χαρακτηρίζεται από κίτρινη απόχρωση στο δέρμα και τα μάτια. Εάν έχετε ίκτερο, πίνετε άφθονα υγρά και ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ίκτερου. Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο να τροποποιήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών.

Σε ενήλικες, ο ίκτερος μπορεί να προκληθεί από ορισμένες καταστάσεις, όπως η ηπατική νόσος, οι αποκλεισμένοι χοληφόροι πόροι, η ηπατίτιδα και ο καρκίνος του παγκρέατος. Η κίτρινη χρωστική ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα είναι η χολερυθρίνη, η οποία είναι ένα υποπροϊόν των παλαιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συνήθως, το συκώτι διαθέτει παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια και η χολερυθρίνη φεύγει από το σώμα. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια για το χειρισμό του ήπατος, εμφανίζεται συσσώρευση παλαιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν υπάρχει αρκετή κίτρινη χρωστική από τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης για να γίνει ορατή, προκύπτει ίκτερος.

Εάν έχετε ίκτερο, είναι σημαντικό να τρώτε μια δίαιτα που είναι πολύ χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Αντ ‘αυτού, η πρόσληψη λίπους πρέπει να προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας, το βούτυρο, το τυρί και το φοινικέλαιο. Η American Heart Association συνιστά τα κορεσμένα λίπη να αντιπροσωπεύουν το 7% ή λιγότερο της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τα αβοκάντο και τα ψάρια όπως ο σολομός.

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του ίκτερού σας, μπορεί να είναι ωφέλιμο να περιορίσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών. Η εστίαση της πρόσληψης πρωτεΐνης πρέπει να είναι σε άπαχες πρωτεΐνες όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο και ψάρι. Φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια, φακές, ξηροί καρποί και tofu μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν. Με την εστίαση στις πιο λιτές πρωτεΐνες, η πρόσληψη κορεσμένου λίπους μπορεί να μειωθεί.

Η κατανάλωση πολλών υγρών είναι επίσης πολύ σημαντική εάν έχετε ίκτερο. Θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 1,2 λίτρα ή οκτώ ποτήρια. Το αλκοόλ θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη στο ήπαρ. Η διατροφή σας θα πρέπει επίσης να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ιδανικά τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα. Ολόκληροι κόκκοι θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στη διατροφή. Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο γεύματος που να ικανοποιεί τις διατροφικές σας ανάγκες.

Αιτίες και συμπτώματα του ίκτερου

Λίπη

Πρωτεΐνη

Υγρά και άλλες εκτιμήσεις