Οι χαμηλοί υδατάνθρακες προκαλούν καταστολή της όρεξης;

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν τα σημερινά βάρη τους. Η καταστολή της όρεξης είναι το κλειδί για την πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής. Μερικοί άνθρωποι ποθούν υδατάνθρακες, όπως τα προϊόντα ψωμιού, τα τσιπς, τα κέικ και τα μπισκότα. Αυτή η λαχτάρα μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να φάει πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μετά από μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βοηθά με την καταστολή της όρεξης.

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν πηγή ενέργειας που βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν άμυλα και σάκχαρα, όπως ψωμί, ρύζι, δημητριακά και αμυλούχα φρούτα και λαχανικά. Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ένας τρόπος κατανάλωσης που συνεπάγεται μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφών και κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και λιπών. Σε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ένα άτομο καταναλώνει 20 έως 60 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως ή λιγότερο από το 20 τοις εκατό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, όπως σημειώνεται σε άρθρο του Ιουνίου του αμερικανικού οικογενειακού ιατρού. Carb δίαιτες που έχουν διάφορες φάσεις, το καθένα με ειδικές συστάσεις για τα υδατάνθρακες.

Ορισμός της όρεξης

Η όρεξη είναι η ψυχολογική επιθυμία να τρώτε τρόφιμα και επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Dietetian’s Exchange. Μερικές φορές, η όρεξη περιγράφεται ως κλινική απάντηση στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, κάποιος που περνάει από ένα φούρνο και μυρίζει φρεσκοψημένο ψωμί μπορεί να αναπτύξει μια όρεξη για το ψωμί. Η όρεξη συγχέεται συχνά με την πείνα. Η πείνα είναι η φυσιολογική ανάγκη για φαγητό. Το εσωτερικό σώμα ρυθμίζει την πείνα και συχνά σηματοδοτεί αυτή την ανάγκη με ένα χτύπημα στο στομάχι ή με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πείνα ανακουφίζεται μετά από να φάει ένα μικρό μπολ με ζυμαρικά, αλλά η όρεξη προκαλεί στο άτομο να έχει ένα μεγάλο μπολ με ζυμαρικά ή ακόμα και δευτερόλεπτα και να τρώει μέχρι να αισθανθεί γεμιστό.

Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και όρεξη

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους και μπορεί να περιορίσει την πείνα, σύμφωνα με το άρθρο του Αμερικανού Οικογενειακού Ιατρού του Ιουνίου του 2006. Προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερες επιθυμίες για φαγητό και όρεξη όταν βρίσκονται σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Σε μια μελέτη του τεύχους Απριλίου του 2011 για την “Παχυσαρκία”, οι συμμετέχοντες μετά από μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είχαν σημαντικά λιγότερες επιθυμίες και προτιμήσεις για τους υδατάνθρακες από ό, τι σε ένα πρόγραμμα δίαιτας χαμηλών θερμίδων. Οι άνδρες συμμετέχοντες εμφάνισαν λιγότερους πόθους από τις γυναίκες.

Πώς τα χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων μειώνουν την όρεξη

Ο μηχανισμός για το πώς τρώει μια δίαιτα χαμηλότερη στους υδατάνθρακες βοηθά στη συγκράτηση της όρεξης είναι άγνωστη. Μια υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης θεωρείται ότι συνεισφέρει. Σε μια μελέτη του τεύχους Ιουλίου 2005 του αμερικανικού περιοδικού της κλινικής διατροφής, οι αιματολογικές εξετάσεις των συμμετεχόντων μετά από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συλλέχθηκαν για να προσδιοριστούν τα επίπεδα δύο ορμονών που εμπλέκονται στην καταστολή της όρεξης: λεπτίνη και γκρελίνη. Προς τους ερευνητές έκπληξη, τα επίπεδα λεπτίνης μειώθηκαν και η γκρελίνη αυξήθηκε, κάτι που ήταν αντίθετο από αυτό που αναμενόταν. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι χαμηλές περιεκτικότητες σε υδατάνθρακες, δίαιτες υψηλής πρωτεΐνης καταστέλλουν την όρεξη.