Μπορώ να ασκήσω με μαύρο βήχα;

Περιστασιακές εστίες μαύρου βήχα, που ονομάζεται επίσης κοκκύτης, πιστεύεται ότι αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι λοιμώξεις είναι συχνότερες μεταξύ των πολύ μικρών παιδιών και των ενηλίκων που ενδέχεται να έχουν υποστεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο μαλακός βήχας προκαλεί έντονες, ακραίες περιόδους βήχας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους ενήλικες να συμμετάσχουν σε κάθε είδους έντονη άσκηση

Κοκκύτης

Ως αερομεταφερόμενη, εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη, ο μαύρος βήχας παίρνει το όνομά του από τον ήχο που κάνετε όταν βιώνετε ανεξέλεγκτο βήχα. Ο μαλακός βήχας είναι πιο μεταδοτικός στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, οπότε η λήψη αντιβιοτικών και η απομόνωση σας είναι τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση της νόσου. Τα βακτήρια του κοκκύτη μολύνουν την τραχεία σας – που ονομάζεται επίσης και η βρογχοκήλη – και οι βρόγχοι που οδηγούν από τον καθετήρα στους πνεύμονες σας, δημιουργώντας παχύ βλέννα που εμποδίζει την αναπνοή και προκαλεί έντονο βήχα. Το σύνολο του αναπνευστικού συστήματος επηρεάζεται.

Συμπτώματα κοκκύτη

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμπτώματα του μαύρου βήχα εμφανίζονται σε τρεις φάσεις: αρχικά, υπάρχει συμφόρηση και ήπιος πυρετός, στη συνέχεια ελαττώματα των συμπτωμάτων που ομοιάζουν με το κρυολόγημα αλλά με αύξηση του βήχα, τέλος, βελτίωση στη γενική υγεία αλλά με πιο έντονο βήχα Ξόρκια που γίνονται πολύ συχνότερα. Μερικές φορές το ξόρκι βήχα είναι τόσο σοβαρό που μπορεί να κάνει εμετό ή να ζαλισθεί. Ενώ οι ενήλικες που υποφέρουν από κοκκύτη γενικά αναρρώνουν, τα μικρά παιδιά με ανώριμα ανοσοποιητικά συστήματα είναι γνωστό ότι πεθαίνουν.

Άσκηση με μαλακό βήχα

Εάν έχετε διαγνωστεί με κοκκύτη, δεν πρέπει να κάνετε άσκηση. Επιπλοκές που περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, τραυματισμένες ή τραυματισμένες πλευρές από βήχα, ακόμα και εγκεφαλική αιμορραγία είναι όλες δυνατές από τη δύναμη του ανεξέλεγκτου βήχα. Η άσκηση θα επιδείνωνε μόνο αυτούς τους κινδύνους. Οι ερνιές έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια περιόδων βήχα. Η άσκηση που είναι πιο έντονη από την καθημερινή δραστηριότητα θα επιδεινώσει μόνο το κοκκύτη και θα καθυστερήσει την ανάρρωσή σας από την ασθένεια. Η επαρκής ανάπαυση, η κατανάλωση πολλών υγρών και η παραμονή σε ένα πρόγραμμα αντιβιοτικών όπως η αζιθρομυκίνη ή η ερυθρομυκίνη είναι οι καλύτεροι τρόποι εξασφάλισης της εξάλειψης των βακτηριδίων.

Ανάκτηση

Μόλις αναρρώσετε από μαύρο βήχα, οι ρουτίνες άσκησης θα πρέπει να είναι ελαφριές έως μέτριες, με συχνά διαλείμματα και επαρκή ενυδάτωση. Εάν βιώσετε βήχα ή συναισθήματα ζάλης κατά την άσκηση, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως και να καθίσετε μέχρι να περάσει η περίοδος βήχα. Πρέπει να διακόψετε την άσκηση σε αυτό το σημείο, καθώς αυτή η ανανεωμένη περίοδος βήχας υποδεικνύει ότι δεν έχετε ανακάμψει πλήρως.