Μπορεί το μαγνήσιο να σου δώσει πονοκέφαλο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους από καιρό σε καιρό. Παρόλο που δεν είναι συνήθως επιβλαβείς, οι πονοκέφαλοι είναι, εντούτοις, ενοχλητικοί και μερικές φορές εξαιρετικά επώδυνοι. Μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως αλκοόλ, καφεΐνη, ορμονικές διακυμάνσεις, άγχος, θόρυβος και φως. Οι πονοκέφαλοι συνήθως ανταποκρίνονται καλά σε παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη, και ξεκούραση. Αντί να προκαλεί πονοκέφαλο, το μαγνήσιο χρησιμοποιείται μερικές φορές για την πρόληψη πονοκεφάλων, ιδιαίτερα πονοκεφάλων τύπου ημικρανίας. Πάρτε ιατρική κάθαρση πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Ιδιότητες και Πιθανά Οφέλη

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ανοσία και η λειτουργία των νεύρων. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και χρησιμοποιείται μερικές φορές για να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland σημειώνει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από πονοκεφάλους τύπου ημικρανίας έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από αυτούς που δεν λαμβάνουν Πονοκεφάλους. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας κεφαλαλγίας.

Αποτελεσματικότητα

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του 2011 σχετικά με την «Κεφαλαλγία» σημειώνει ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση μαγνησίου ως θεραπεία για διαταραχές κεφαλαλγίας. Οι περισσότερες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις επιδράσεις του μαγνησίου σε πονοκεφάλους τύπου ημικρανίας, παρά γενικούς πονοκεφάλους τύπου έντασης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου του 2007 για τις «Νευρολογικές Επιστήμες» δείχνουν ότι το μαγνήσιο μείωσε τον αριθμό των ημερών κεφαλαλγίας κατά 69,9% στα παιδιά και στους εφήβους με κεφαλαλγία τύπου έντασης.

Πηγές και διοίκηση

Οι διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, φακές, φυστικοβούτυρο, φασόλια, σπανάκι, πλιγούρι βρώμης και χάλιμπατ. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μερικές φορές χρησιμοποιούνται 200 ​​mg έως 600 mg ημερησίως για να βοηθήσουν στην πρόληψη πονοκεφάλων ημικρανίας. Δεδομένου ότι πρόκειται για γενική κατευθυντήρια γραμμή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτή τη δόση και διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα συμπλήρωσης.

Ασφάλεια

Μην πάρετε περισσότερες από 350 mg μαγνησίου ημερησίως – που είναι το ανεκτό ανώτατο όριο πρόσληψης για ενήλικες – εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Η λήψη μεγάλων δόσεων μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής κράμπας και της διάρροιας και μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του μαγνησίου, τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, μυϊκή αδυναμία, πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση και ανώμαλο καρδιακό παλμό. Το Γραφείο συμπληρωμάτων διατροφής σημειώνει ότι το μαγνήσιο μπορεί να αλληλεπιδράσει ή να αυξήσει την επίδραση άλλων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των θειαζιδικών διουρητικών.