Μπορεί τα πικάντικα τρόφιμα να προκαλέσουν ακμή;

Μια από τις διαρκείς και ανεπίλυτες διαμάχες για την ακμή είναι σε ποιο βαθμό η κατάσταση μεταβάλλεται από τη διατροφή. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού “Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology”, οι καλά ελεγχόμενες μελέτες για τη διατροφή και την ακμή είναι σπάνιες, καθιστώντας δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα εάν τα μπαχαρικά ή άλλα τρόφιμα επηρεάζουν την κατάσταση.

Αλλεργία και Ακμή

Μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Dermatologica» το 1978 διαπίστωσε ότι η εξάλειψη των αλλεργιογόνων δεν βελτίωσε την ακμή. Ωστόσο, λίγοι από τους ασθενείς ήταν αλλεργικοί σε μπαχαρικά αλλά σε άλλες ουσίες. Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς αυτής της μελέτης έλαβαν βασική θεραπεία εκτός από τις διαιτητικές τροποποιήσεις. Ήταν επίσης δύσκολο να καθοριστεί εάν οι ασθενείς συμμορφώθηκαν πραγματικά με τη δίαιτα. Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε εάν η αφαίρεση όλων των μπαχαρικών θα βελτίωνε την ακμή.

Οι πεποιθήσεις των ασθενών

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ιορδανίας που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της υγείας της Ανατολικής Μεσογείου» το 2006, οι ασθενείς με ακμή συχνά πιστεύουν ότι τα μπαχαρικά συμβάλλουν στην επιδείνωση της ακμής. Άλλοι παράγοντες που πιστεύεται ότι επιδεινώνουν την ακμή ήταν το οικογενειακό ιστορικό, οι προεμμηνορροϊκοί παράγοντες ορμονών, τα καλλυντικά, τα τηγανητά τρόφιμα, τα κέικ, τα αυγά και ο καφές. Φυσικά, η πίστη δεν είναι το ίδιο με την απόδειξη, αλλά αν πιστεύετε ότι τα μπαχαρικά κάνουν την ακμή σας χειρότερη, μπορείτε τουλάχιστον να ξέρετε ότι άλλοι άνθρωποι μοιράζονται την αντίληψή σας.

Διατροφή και ακμή: Μια μακροβιοτική θέα

Ένας κορυφαίος δάσκαλος της μακροβιοτικής Aveline Kushi, δήλωσε στο βιβλίο της «Η διατροφή για τη φυσική ομορφιά» ότι η ακμή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα ενός συνολικού τρόπου διατροφής και όχι ως αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου φαγητού. Ο Michio Kushi, ένας από τους πρώτους μακροβιοτικούς καθηγητές στην Αμερική και ο συγγραφέας του “Βιβλίου Μακροβιοτικών”, έγραψε ότι εάν οι άνθρωποι αντιμετωπίσουν δερματικά προβλήματα μετά την έναρξη μιας μακροβιοτικής διατροφής, είναι συχνά το αποτέλεσμα της μη ισορροπημένης κατανάλωσης στο παρελθόν. Πολλά τρόφιμα μπορεί να είναι ένοχοι, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών.

Προβολή ενός κοσμετολόγου

Η Georgette Klinger, η κοσμηματολόγος που έφτασε στην κορυφή με τα επιτυχημένα προγράμματα φροντίδας της επιδερμίδας, έγραψε: “Οι τροφικές αλλεργίες είναι τόσο εξατομικευμένες ώστε κανένας γενικός κανόνας για συγκεκριμένα τρόφιμα δεν θα ισχύει για όλους μας”. Πιστεύει ότι τα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν ακμή σε ευαίσθητους ανθρώπους. Αν και η επιστημονική έρευνα δεν έχει δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ ακμής και μπαχαρικών, άλλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των κοσμητολόγων και των ολιστικών εκπαιδευτών υγείας, επιτρέπουν τη δυνατότητα. Εάν πιστεύετε ότι τα μπαχαρικά επιδεινώνουν την ακμή σας, τα εξαλείψτε από τη διατροφή σας για δύο εβδομάδες και δείτε εάν βελτιώνεται το δέρμα σας.