Μπορεί να πίνει κρασί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη;

Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ είναι ωραία με μέτρο. Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που κάνει το σώμα σας και μπορείτε επίσης να πάρετε από τα τρόφιμα. Υπάρχει λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – ή “καλή” και “κακή” χοληστερόλη. Η χοληστερόλη HDL μετακινεί τη χοληστερόλη στο ήπαρ σας και η χοληστερόλη LDL μετακινείται στις αρτηρίες σας, όπου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το κόκκινο κρασί περιέχει ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας, αλλά η κατανάλωση περισσότερων από ένα έως δύο ποτήρια ημερησίως μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συμβουλές για το αλκοόλ

Εάν δεν πίνετε αλκοόλ, η American Heart Association δεν σας συστήνει να ξεκινήσετε για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας. Εάν πίνετε, οι άνδρες συνιστώνται να κολλούν δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες ένα ποτό την ημέρα. Μια μερίδα κρασιού είναι 4 ουγγιές, σύμφωνα με την ένωση. Η περίσσεια αλκοόλ αποθηκεύεται ως τριγλυκερίδια στο σώμα σας και, σύμφωνα με την ένωση, τα άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλκοολισμό, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο του μαστού, αυτοκτονία και ατυχήματα.

Οφέλη σαπωνίνης

Το κρασί περιέχει ενώσεις φυτών που ονομάζονται σαπωνίνες. Οι σαπωνίνες λειτουργούν στο σώμα σας με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα χολικά οξέα επιτρέπουν συνήθως την απορρόφηση της χοληστερόλης από το σώμα σας. Οι σαπωνίνες λειτουργούν δεσμεύοντας χολικά οξέα και χοληστερόλη και σταματώντας την απορρόφηση της χοληστερόλης διασφαλίζοντας ότι εκκρίνεται από το σώμα σας. Το κόκκινο κρασί έχει τρεις έως δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή την ένωση φυτών σε σύγκριση με άλλα κρασιά.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για το κρασί περιέχουν μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό “Nutrition Research”, η ρεσβερατρόλη μειώνει τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας και σταματάει να κολλάει τα αιμοπετάλια, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Το Ινστιτούτο Linus Pauling δηλώνει ότι η έρευνα είναι ασυνεπής αν το κόκκινο κρασί είναι πιο ευεργετικό από άλλες μορφές αλκοόλ για την προστασία της καρδιάς σας. Το ινστιτούτο αναφέρει επίσης ότι ένα έως δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού δεν σας παρέχουν επαρκή ρεσβερατρόλη για να προστατεύσετε την καρδιά σας επειδή αυτή η ένωση μεταβολίζεται γρήγορα και εξαλείφεται από το σώμα σας.

Εναλλακτικές λύσεις κρασιού

Τα επίπεδα της χοληστερόλης υπαγορεύονται εν μέρει από τα γονίδια, την ηλικία και το φύλο σας, αλλά μπορείτε να κάνετε άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε την κακή χοληστερόλη και να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και trans-λιπαρά, όπως τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και τα υδρογονωμένα έλαια. Το κορεσμένο λίπος αυξάνει τη χοληστερόλη LDL. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίμα, το υπερβολικό βάρος σας αυξάνει τη χοληστερόλη LDL, αλλά η απώλεια του σωματικού βάρους μπορεί να το μειώσει αυξάνοντας ταυτόχρονα την HDL χοληστερόλη σας. Ενεργοποιήστε το για να βοηθήσετε να χάσετε βάρος επειδή η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης σας.