Μπορεί να αλλάξει μια καταχρηστική σχέση;

Μια στις τέσσερις γυναίκες θα βιώνουν ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια μιας ζωής, λέει ο ψυχολόγος David Adams στο “Ψυχολόγος: Κάποιοι οικιακοί κατάχρελοι θέλουν να αλλάξουν – και μπορούν”. Ένας στους 14 άνδρες θα καταχραστεί από έναν σύντροφο, σύμφωνα με την Εθνική Συνασπισμός κατά της οικιακής βίας Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε είναι σε μια καταχρηστική σχέση, ίσως να αναρωτιέστε μερικές φορές αν είναι δυνατό να το αλλάξετε.

Μπορεί να αλλάξει συμβαίνει

Για να αλλάξει κάποιος καταχραστής, πρέπει να υπάρξει μια επιθυμία αλλαγής, γράφει ο θεραπευτής Mark Tyrrell στο “Σε μια καταχρηστική σχέση; Βοηθήστε τον εαυτό σας σήμερα “στην ιστοσελίδα του. Εάν ο δράστης κατάχρησης δεν πιστεύει ότι είναι καταχρηστικός, δεν υπάρχει κίνητρο για αλλαγή. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η κακή συμπεριφορά είναι λανθασμένη και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη συμπεριφορά χωρίς να κατηγορεί κανέναν για τις καταχρηστικές ενέργειες, εξηγεί η ψυχολόγος Jill Murray στην “Μπορεί να βοηθήσεις να αλλάξεις έναν κακοποιό;” στην ιστοσελίδα της. Οι περισσότεροι χρήστες θα χρειαστούν βοήθεια για να αλλάξουν.

Η σωστή θεραπεία για αλλαγή

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για την Εγχώρια Βία συμβουλεύει τον καταχρηστικό εταίρο να αναλάβει την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης. “Ένα μέρος της αλλαγής μπορεί να περιλαμβάνει έναν κακόβουλο σύντροφο που θα παρευρίσκεται πρόθυμα σε ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα παρέμβασης που θα επικεντρωθεί στη συμπεριφορά, τον προβληματισμό και τη λογοδοσία”, σημειώνει η ιστοσελίδα της τηλεφωνικής γραμμής. “Στην Hotline δεν συνιστούμε συμβουλές για ζευγάρια, διαχείριση θυμού, προγράμματα κατάχρησης ουσιών ή θεραπείες ψυχικής υγείας για τους κακοποιούς να μάθουν και να χειρίζονται τα καταχρηστικά τους πρότυπα (αν και πολλές φορές αυτά μπορούν να συμπληρώσουν βοηθητικά ένα πρόγραμμα επέμβασης) Ο σύντροφος περνάει μια διαδικασία αλλαγής, είναι καλύτερο για τον άλλον σύντροφο να φύγει από το σπίτι και να παρακολουθήσει από απόσταση, σύμφωνα με την ψυχολόγο Kellie Holly. Στην «Απόδειξη αλλαγής στη συμπεριφορά του κακοποιού», μια θέση blog στην ιστοσελίδα HealthyPlace, Holly Λέει ότι επιτρέποντας στον καταχρηστικό εταίρο να επιδιώκει μόνος του την αλλαγή ενθαρρύνει νέες συνήθειες αντιμετώπισης.

Αλλαγή στην άλλη πλευρά

Αν είστε θύμα κακοποίησης, μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα με την αποχώρησή σας, αλλά ο σύντροφός σας μπορεί να γίνει ακόμη πιο καταχρηστικός. Συλλέξτε βοήθεια για να βγείτε από τη σχέση, όπως ο τρόπος να σηματοδοτήσετε ότι έχετε πρόβλημα, προτείνει ο ψυχολόγος Phil McGraw στο “Σχέδιο δράσης εξόδου: Οδηγίες για την αποφυγή καταχρηστικής σχέσης” στην ιστοσελίδα του. Τα καταφύγια προσφέρουν κάτι περισσότερο από ένα ασφαλές μέρος. Το προσωπικό των καταλυμάτων μπορεί να παρέχει πληροφορίες για συμβουλευτικές υπηρεσίες για εσάς και τα παιδιά που έχετε, καθώς και παραπομπές για απασχόληση, στέγαση και ιατρική περίθαλψη. Μερικά καταφύγια μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τα απαραίτητα, όπως τα τρόφιμα και τα ρούχα.

Η κατώτατη γραμμή

Για να αλλάξει η σχέση ο ένας ή και οι δύο εταίροι πρέπει να αλλάξουν. Η ατομική συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει και τους δυο σας να ανακάμψουν. Μπορεί να βρείτε συμβουλές ιδιαίτερα χρήσιμες για να αποφύγετε την επιστροφή στον κακοποιό ή την είσοδο σε άλλη καταχρηστική σχέση. Κανείς δεν αξίζει να καταχραστεί, οπότε αν ο κακοποιός δεν αλλάξει, ο μόνος τρόπος για να αλλάξει μόνιμα η σχέση είναι να φύγει ο συντηρημένος συνεργάτης.