Μπορεί η δυσκοιλιότητα να προκαλέσει κόπωση;

Σχεδόν ο καθένας αισθάνεται κουρασμένος σε μια ή την άλλη στιγμή και οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν περιστασιακά δυσκοιλιότητα. Αλλά εάν είστε χρόνιες δυσκοιλιότητα και έχετε επίσης κόπωση, μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο. Θα μπορούσατε να υποφέρετε από ανεπιθύμητες ενέργειες ενός φαρμάκου ή να έχετε μια άλλη κατάσταση που προκαλεί δυσκοιλιότητα και κόπωση ως συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα συμπτώματά σας και να κάνετε μια διάγνωση.

Ο καθένας δεν έχει κίνηση εντέρων μία φορά την ημέρα · στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό να «πάει» τρεις φορές κάθε μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικιστικών και Νεφροπαθών. Αλλά αν πηγαίνετε λιγότερο συχνά από αυτό, είστε χρόνιοι δυσκοιλιότητα. Η κόπωση αποτελεί επίσης μια πολύ κοινή καταγγελία και δεν είναι συνήθως σοβαρή. Αλλά εάν αντιμετωπίζετε ακραία κόπωση σε τακτική βάση, πιθανώς θα πρέπει να το ελέγξετε.

Διάφορες ασθένειες καταγράφουν δυσκοιλιότητα και ακραία κόπωση μεταξύ των κορυφαίων συμπτωμάτων τους. Για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη, μια κατάσταση στην οποία δεν μπορείτε να καταναλώνετε ορισμένους κόκκους, εμφανίζεται συχνά με δυσκοιλιότητα και κόπωση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικιστικών και Νεφρικών Ασθενειών. Είναι επίσης πιθανό ότι έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια διαταραχή στην οποία τα έντερά σας δεν λειτουργούν σωστά, καθώς το IBS μπορεί να σχετίζεται με αισθήματα κούρασης. Τέλος, μπορεί να έχετε ινομυαλγία, η οποία προκαλεί οξύ πόνο στους μυς. Πολλοί άνθρωποι με ινομυαλγία δεν κοιμούνται καλά, οδηγώντας σε κόπωση.

Αν έχετε ξεκινήσει πρόσφατα ένα νέο φάρμακο ή έχετε προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου που ήδη παίρνετε, θα πρέπει να το θεωρήσετε ως πιθανή αιτία για τη δυσκοιλιότητα και την κούραση. Πολλά φάρμακα καταγράφουν δυσκοιλιότητα και κόπωση ως πιθανές παρενέργειες. Για παράδειγμα, οι γνωστές αντικαταθλιπτικές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν και τα δύο συμπτώματα και ορισμένα φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορούν να έχουν παρόμοιες παρενέργειες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MayoClinic.com. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει τα δυσάρεστα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει τη δόση σας ή να μετακινηθεί σε άλλο προϊόν.

Είναι δύσκολο να προσδιορίσετε τι μπορεί να προκαλέσει τη δυσκοιλιότητα και την κούραση χωρίς τη βοήθεια του γιατρού σας, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει εργαστηριακές εξετάσεις για να αναζητήσει τυχόν ανωμαλίες. Στο τέλος, μπορεί να αποδειχθεί ότι τα δύο συμπτώματα είναι άσχετα. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ξεχωριστά κάθε σύμπτωμα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας την ποσότητα ινών στη διατροφή σας – προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον 25 γραμμάρια ινών κάθε μέρα. Και μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε το πρόγραμμά σας – ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε να πάρετε έναν καλύτερο ύπνο – για να καταπολεμήσετε την κόπωση σας.

Συμπτώματα

Ασθένειες

Εφέ φαρμάκου

Σκέψεις