Μπορείτε να φοράτε γυαλιά που παίζουν ποδόσφαιρο;

Περισσότερο από το 90% των 40.000 αθλητικών οφειλόμενων τραυματισμών ματιών ετησίως μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με το FamilyDoctor.org. Τα αθλήματα με υψηλό όραμα κινδύνου είναι εκείνα που παίζονται με ραβδί, ρακέτα, μπάλα, ρόπαλο ή κασκόλ και το ποδόσφαιρο είναι υψηλού κινδύνου επειδή τα παιχνίδια περιλαμβάνουν σωματική επαφή και μπάλα. Αν φοράτε συνήθως γυαλιά, μπορείτε να φοράτε γυαλιά όταν παίζετε αθλήματα, αλλά θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις για να είστε ασφαλείς.

Οι περισσότεροι αθλητικοί τραυματισμοί οφθαλμών εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 30 ετών και συχνότερα σε παιδιά. Τρεις τύποι αθλητικών τραυμάτων στο μάτι, όπως αναφέρθηκαν από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, είναι αμβλύ τραυματισμοί, διεισδύουν τραυματισμοί και εκδορές στον κερατοειδή χιτώνα. Οι τραυματισμοί των ματιών κυμαίνονται από ερεθισμούς έως επώδυνους έως δυνητικούς τυφλούς. Οι γρατζουνιές των μηρών στο μάτι είναι συνηθισμένες και συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία. Η αιμορραγία στο μάτι, που ονομάζεται hyphema, συχνά προκαλείται από το αμβλύ τραύμα ενός αγκώνα ή μιας μπάλας, απαιτεί επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Πιθανώς καταστρεπτικοί τραυματισμοί μπορεί να συμβούν όταν διεισδύσουν κομμάτια σπασμένων γυαλιών στο μάτι και το Τμήμα Οφθαλμολογίας της UIC θεωρεί ότι αυτό το είδος τραυματισμού αποτελεί επείγουσα κατάσταση που δικαιολογεί άμεση θεραπεία.

Τα προστατευτικά εργαλεία που φοριούνται κατά τη διάρκεια του ποδοσφαίρου είναι απαραίτητη, αλλά μην σταματάτε με ένα κράνος και μαξιλάρια. Το KidsHealth.org συνιστά τον ακόλουθο πρόσθετο εξοπλισμό ασφαλείας: σωστά παπούτσια, προστατευτικό στόματος, αθλητικό υποστηρικτή για άντρες και – αν φοράτε γυαλιά – θρυμματισμένο γυαλί ή πλαστικούς φακούς. Μη φοράτε κανονικά γυαλιά στο πεδίο.

Πολλοί μεγάλοι αθλητές του πρωταθλήματος φορούν τώρα προστασία ματιών, λέει ο All About Vision. Ορισμένα γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις απαιτούν ακόμα και προστασία ματιών. Τα σωστά αθλητικά γυαλιά, είτε συνταγογραφούνται είτε δεν συνταγογραφούνται, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο μάτι και ενισχύουν την όραση, επιτρέποντας στον παίκτη να βλέπει καλύτερα. Αν θέλετε να παίξετε ποδόσφαιρο, ο καλύτερος φακός είναι κατασκευασμένος από πολυανθρακικό, ανθεκτικό στην κρούση και ενσωματωμένο στην υπεριώδη προστασία. Η επίστρωση ανθεκτική στη διάβρωση αποτρέπει τη βλάβη των φακών και αυξάνει την ανθεκτικότητα. Επιλέξτε αθλητικά πλαίσια που έχουν σχεδιαστεί για να χωρούν μέσα στο ποδοσφαιρικό κράνος και διασφαλίστε ότι τα πλαίσια είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό στην κρούση πολυανθρακικό ή πλαστικό. Τα καλά πλαίσια ποδοσφαίρου περιέχουν επίσης καουτσούκ padding όπου τα πλαίσια έρχονται σε επαφή με τη μύτη και το κεφάλι του χρήστη. Αποφύγετε τον πειρασμό να αγοράσετε πολύ μεγάλες κορνίζες, σκέπτοντας ότι τα παιδιά θα μεγαλώσουν σε αυτά επειδή τα πλαίσια δεν προστατεύουν επίσης εάν δεν ταιριάζουν. Τα πλαίσια που το παιδί έχει ξεπεράσει μπορεί επίσης να επηρεάσουν την περιφερειακή όραση, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν πρόβλημα να φορούν φακούς επαφής για μεγάλες περιόδους μπορούν να φορούν τους κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων μόνο. Επιλέγοντας φακούς επαφής που είναι διαθέσιμοι και στη συνέχεια ρίχνοντας τους μακριά μετά το παιχνίδι, λέει All About Vision, είναι μια επιλογή για όσους δεν θέλουν την ταλαιπωρία καθαρισμού και αποθήκευσης επαφών. Εάν οι φακοί επαφής είναι μια επιλογή, θα πρέπει ακόμα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φοράτε γυαλιά προστασίας χωρίς συνταγή ενώ παίζετε ποδόσφαιρο επειδή οι επαφές δεν προστατεύουν από τραυματικές βλάβες στα μάτια ή από υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο.

Κοινή τραυματισμοί οφθαλμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό

Πρόληψη

Γυαλιά

Φακοί επαφής