Μπορείτε να φάτε πάρα πολλές σταφίδες;

Παίρνει λίγο περισσότερο από το νερό, το χρόνο και τον ήλιο για να μεταμορφώσει τα παχουρά, ζουμερά σταφύλια σε γλυκές, μαστιχένες σταφίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσατε να βρούμε τους ανθρώπους να τους υποβαθμίζουν από την χούφτα στην αρχαία Ρώμη, όπου οι ξηροί καρποί ήταν ένα πολύτιμο εμπόρευμα που χρησιμοποιείται για να πληρώνουν φόρους, να ανταμείβουν κορυφαίους αθλητές και να «θεραπεύουν» το γήρας. Αν και οι σταφίδες είναι πολύ πιο προσιτές και μπορούν να ληφθούν σήμερα, θα ήταν ακόμα σοφό να τα απολαύσετε όπως οι Ρωμαίοι – με μέτρο.

Μέγεθος υπηρεσίας

Παίρνει λίγο περισσότερο από 4 κιλά φρέσκα σταφύλια για να παράγει μια κιλό σταφίδας, σύμφωνα με το βιβλίο “Wellness Foods A to Z: ένας απαραίτητος οδηγός για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.” Τα φρέσκα φρούτα χάνουν περίπου το 80 τοις εκατό του νερού κατά τη διάρκεια Η διαδικασία ξήρανσης, γι ‘αυτό και οι σταφίδες είναι σημαντικά μικρότερες – και πολύ πιο θρεπτικές – πυκνές – από τα σταφύλια. Θα πάρετε λίγο παραπάνω από 100 θερμίδες από 1 φλιτζάνι σταφύλια, το οποίο είναι το κανονικό μέγεθος για μία μερίδα φρέσκων φρούτων. Δεδομένου ότι τα σταφύλια είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερα από τις σταφίδες, έχει νόημα ότι το 1/4 φλιτζάνι σταφίδες – το οποίο επίσης προμηθεύει λίγο περισσότερο από 100 θερμίδες – ανέρχεται σε μία μερίδα αποξηραμένων φρούτων.

Συσκευασμένα με ίνες

Μια χαλαρά συσκευασμένη σερβιρίσματος σταφυλιού – ή περίπου 70 σταφίδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – έχει περίπου 108 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 29 γραμμάρια υδατανθράκων και πολύ λίπος. Παρέχει επίσης 1,4 γραμμάρια ίνας, ή 6 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής. Επειδή οι σταφίδες περιέχουν ίσες ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών, προάγουν τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης καθώς και την κανονικότητα του εντέρου. Μια μερίδα σταφίδας παρέχει επίσης 8 τοις εκατό και 4 τοις εκατό των ημερήσιων τιμών για κάλιο και σίδηρο, αντίστοιχα. Το κάλιο βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου, ο σίδηρος κρατά τα κύτταρα σας οξυγονωμένα και τα δύο μέταλλα απαιτούνται για τη φυσιολογική συστολή των μυών.

Δεν ξινό σταφύλια

Οι σταφίδες είναι το τέλειο παράδειγμα του γιατί τα αποξηραμένα φρούτα καλούνται μερικές φορές “καραμέλες της φύσης” – σχεδόν το 80% των θερμίδων τους προέρχεται από απλά σάκχαρα, σύμφωνα με το USDA. Αν και αυτό το κάνει μια καλή πηγή γρήγορης ενέργειας, σημαίνει επίσης ότι είναι αρκετά νόστιμα ώστε να είναι δελεαστικό. Δεν είναι δύσκολο να φάτε δύο ή περισσότερες μερίδες σταφίδας σε μια συνεδρίαση, ειδικά αν δεν ξέρετε τι μοιάζει με 1/4 φλιτζάνι. Ενώ θα έχετε σχεδόν 3 γραμμάρια ινών και 16 τοις εκατό της ημερήσιας ποσότητας καλίου από 1/2 φλιτζάνι χαλαρά πασπαλισμένων σταφίδων, θα παίρνατε επίσης περίπου 215 θερμίδες περίπου 60 γραμμάρια υδατανθράκων, τα περισσότερα από τα οποία είναι απλά Σακχάρων.

Υψηλή ζάχαρη

Τρώγοντας πάρα πολλές σταφίδες επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας με δύο τρόπους. Αν και οι ίνες επιβραδύνουν ελαφρώς τη διαδικασία, οι απλοί υδατάνθρακες γενικά αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος σας πιο γρήγορα από τους πολύπλοκους υδατάνθρακες, όπως το λαχανικό και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνετε που καθορίζει πόσο υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πηγαίνουν, ωστόσο, γι ‘αυτό μια μεγάλη σερβίρισμα των σταφίδων έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρό σας από ένα μικρό. Οι διαβητικοί αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταναλώνοντας φρούτα σε μερίδες που δεν περιέχουν περισσότερα από 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Εάν είστε διαβητικός ή ανθεκτικός στην ινσουλίνη, επομένως, μια μερίδα σταφίδας είναι περίπου το ήμισυ του κανονικού ποσού ή μόλις 2 κουταλιές της σούπας.