Μπορείτε να ασκήσετε ξυπόλυτο τρέξιμο σε διάδρομο;

Πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και των ποδιών αξιοποιούν τα οφέλη του περπατήματος και της λειτουργίας του ξυπόλητου ποδιού, από τον Michael Warburton, φυσιοθεραπευτή και δρομέα μαραθωνίου, στους ερευνητές της βιομηχανικής στο Εργαστήριο Σκελετικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ωστόσο, το περιβάλλον δημιουργεί πλήθος κινδύνων για την απροστάτευτη βηματοδότηση. Αν κοιτάτε να αποκομίσετε τα οφέλη της τρέχοντας ξυπόλυτου, ένα καθαρό και καλά διατηρημένο διάδρομο είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εξοπλισμό άσκησης, διαβάστε πλήρως τις οδηγίες του και μην ακολουθείτε πρακτικές που αντιβαίνουν στην προτεινόμενη χρήση του.

Πλεονεκτήματα της κακής λειτουργίας

Τουλάχιστον από το 1960, όταν ο αιθιοπικός δρομέας Abebe Bikila κέρδισε το πρώτο από τα πολλαπλάσια χρυσά μετάλλια για τη νίκη του στο μαραθώνιο των ριμπάουντ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, το ξυπόλητο τρέξιμο έπληξε το ενδιαφέρον των δρομέων και των αθλητών παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα του Michael Warburton που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Sports Science Journal”, η κίνηση του ξυπόλητου ποδιού φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διάστρεψης αστραγάλου και μειωμένη συχνότητα χρόνιων τραυματισμών στα πόδια. Ένα άρθρο του 2011 στο «Διεθνές Περιοδικό της Αθλητικής Ιατρικής» διαπίστωσε επίσης ότι η λειτουργία του ξυπόλητου ποδιού απαιτεί λιγότερη κατανάλωση οξυγόνου από το να τρέχει με παπούτσια.

Ξεκινώντας σταδιακά

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να τρέχετε κανονικά στο γυμναστήριο σας, ξεκινήστε σταδιακά. Ο Christopher Pauls και ο Len Kravitz, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, συνιστούν να αρχίσετε να κάνετε ξένες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα στο σπίτι, την κηπουρική ή το περπάτημα σε ένα χλοώδες πάρκο. Καθώς προσαρμόζετε σε μεγάλες περιόδους περπατήματος ξυπόλυτου, αρχίστε να τρέχετε για σύντομες περιόδους με μειωμένη ένταση. Εάν είστε εξοικειωμένοι με το τρέξιμο με τα παπούτσια, τα χτυπήματα σας φτέρνα μπορεί να είναι οδυνηρή στην αρχή. Τελικά, θα ρυθμίσετε το βήμα σας σε μια midpot απεργία, δεν εστιάζοντας πλέον τόση δύναμη στη φτέρνα.

Ο συντελεστής του Treadmill

Το τρέξιμο σε ένα διάδρομο παρουσιάζει ελαφρώς διαφορετικές συνθήκες από το να τρέχει στο έδαφος. Ένα πλεονέκτημα είναι ο μειωμένος κίνδυνος βημάτων σε αιχμηρά αντικείμενα. Εάν έχετε έναν απαλό διάδρομο με ζώνη, είναι πιθανό ότι μπορείτε να τρέξετε άνετα με μεγαλύτερη ένταση, με μεγαλύτερη επίδραση σε κάθε βήμα. Ο Pauls και ο Kravitz συνιστούν σκόπιμα τη μείωση των επιπτώσεων των κτυπήματος των πτερών σας, ακόμα κι αν έχετε έναν απαλό διάδρομο για να αποφύγετε τυχόν στέλεχος ή προβλήματα άρθρωσης. Το Living Barefoot Magazine διενήργησε μια συγκριτική έρευνα για τους διάδρομους το 2011, εντοπίζοντας τον καλύτερο εξοπλισμό για τους δρομείς χωρίς παπούτσια. Τα βασικά κριτήρια για έναν καλό διάδρομο για τους δρομείς χωρίς παπούτσια ήταν η χαμηλή παραγωγή θερμότητας, ένα σύστημα ανάρτησης κατάστρωμα και μια άνετη υφή ματ.

Πρόσθετες εκτιμήσεις

Οι πιθανότητες είναι, αν ασκηθείτε σε ένα γυμναστήριο, δεν θα σας επιτρέπεται να τρέχετε ξυπόλυτοι, τα περισσότερα ιδρύματα το απαγορεύουν. Ενώ η δημόσια υγιεινή παίζει έναν παράγοντα, οι κανόνες του τοπικού γυμναστηρίου σχεδιάζονται επίσης με γνώμονα την ασφάλεια. Εάν ιδρώνετε πλούσια και είστε νέοι στο τρέξιμο των ξυπόλυτων ποδιών, μπορεί να χάσετε την πρόσφυση του ποδιού, καθιστώντας τον τραυματισμό πιο πιθανό. Πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα που τρέχει ξυπόλητος, διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του treadmill σας. Αν συνιστάται κάποιο είδος υποδήματος, σκεφτείτε να φορέσετε κάλτσες με καουτσούκ λαβές ή ελάχιστα ειδικά παπούτσια, που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν ένα ξυπόλητο βήμα.