Μπορείς να νιώθεις άρρωστος από το να τρώει ταλανθενό λάδι;

Το λάδι, ιδιαίτερα τα ακόρεστα έλαια, όπως το κέλυφος, το ελαιόλαδο, το φυστίκι ή το φυτικό έλαιο, είναι κακό γρήγορα. Οι παραδοσιακοί εχθροί των ελαίων – θερμότητας, φωτός και οξυγόνου – μπορούν να το μετατρέψουν σε τάξη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ το ταραγμένο λάδι μπορεί να έχει κακή γεύση, συνήθως δεν σας κάνει να νιώθετε άρρωστος, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα. Το πετρέλαιο Rancid περιέχει ελεύθερες ρίζες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις στο δρόμο. Τα φυτικά έλαια που περιέχουν λαχανικά χαμηλής οξύτητας όπως το σκόρδο ή άλλα βότανα και μπαχαρικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαντίαση, αλλά είναι τα λαχανικά και όχι το λάδι που προκαλούν την ασθένεια.

Τα πετρελαιοειδή Rancid μπορεί να παράγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και ουσίες που μπορεί να μην σας κάνουν να πάσχετε άμεσα από ασθένεια, αλλά μπορεί να προκαλέσετε βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Χημικά όπως τα υπεροξείδια και οι αλδεΰδες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στην αθηροσκλήρωση. Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το ταγγό έλαιο μπορούν επίσης να βλάψουν το DNA στα κύτταρα. Παράγονται από τις τοξίνες καθώς και από τις φυσιολογικές σωματικές διαδικασίες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στις αρτηρίες καθώς και καρκινογόνες ουσίες, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Τα λαχανικά χαμηλής οξύτητας μπορούν να περιέχουν σπόρια Clostridium botulinum. Όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου σε αναερόβιες συνθήκες, που σημαίνει έλλειψη οξυγόνου, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν. Όταν βάζετε λαχανικά χαμηλής οξύτητας όπως το σκόρδο, τις πιπεριές ή τις μελιτζάνες σε λάδι, ο αέρας δεν μπορεί να φτάσει στο λαχανικό. Αν δεν τρώτε σπιτικά αρωματισμένα έλαια μέσα σε μια μέρα ή δύο ή σε 10 ημέρες εάν τα διατηρήσετε σε ψυγείο, σύμφωνα με την Επέκταση του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, θα μπορούσατε να αναπτύξετε την αλλαντίαση, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλεί θολή όραση, δυσκολία ομιλίας και παράλυση . Το πετρέλαιο Rancid υποδεικνύει ότι το προϊόν μπορεί να μην έχει αποθηκευτεί σωστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Για να αποθηκεύετε σωστά τα λάδια ώστε να μην γίνονται τακτοποιημένα τόσο γρήγορα, αποθηκεύστε τα σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος, ειδικά μετά το άνοιγμα. Μπορείτε να ελέγξετε την τάγγιση πριν χρησιμοποιήσετε τη μυρωδιά του προϊόντος, αλλά μην χρησιμοποιήσετε τη δοκιμή οσμής για να ελέγξετε την αλλαντίαση. Τα σπόρια Clostridium botulinum δεν αλλάζουν τη μυρωδιά ή τη γεύση του φαγητού. Μη χρησιμοποιείτε λάδι για το μαγείρεμα περισσότερες από μία φορές. Μην χρησιμοποιείτε δοχεία ή σκεύη από σίδηρο ή χαλκό εάν σχεδιάζετε να επαναχρησιμοποιήσετε πετρέλαιο, καθώς αυτές οι ουσίες επιταχύνουν την τάξη, λέει η “Go Ask Alice” στο Πανεπιστήμιο Columbia University Health Q & A Internet Service. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, τόσο πιο πιθανό θα είναι το λάδι.

Το μη ανοιγμένο λάδι θα πρέπει να παραμείνει ασφαλές για χρήση για δύο έως έξι μήνες · τα ανοιχτά έλαια μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για ένα έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο Sharron Coplin της Ohio State University Extension. Το πετρέλαιο Rancid αρχίζει να καπνίζει σε χαμηλότερη θερμότητα από το πετρέλαιο που δεν έχει μετατραπεί σε τάφο και μπορεί επίσης να φαίνεται σκοτεινότερο από το κανονικό. Το λάδι μπορεί να δοκιμάσει πικρή, ξεχασμένη ή απενεργοποιημένη.

Χημική ζημιά

Αρωματισμένα Έλαια

Πρόληψη

Σκέψεις