Μαύρο cohosh για εμμηνόρροια

Τα εμμηνορροϊκά προβλήματα όπως ο πόνος και η φούσκωμα επηρεάζουν εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες κάθε μήνα. Σύμφωνα με την Penelope Ody, συγγραφέα της «Θεραπείας με βότανα», τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως ανταποκρίνονται καλά στα βότανα. Το μαύρο cohosh είναι ένα βότανο που έχει μια μεγάλη φήμη για την ανακούφιση ορισμένων εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με αυτό το βότανο και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Ιστορική χρήση

Σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρώματα Διατροφής, το μαύρο cohosh, ή το Actaea racemosa, είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας βουτύρου και είναι εγγενές στη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην Ιατρική της Αμερικής και μπορεί να θεραπεύσει μια μεγάλη ποικιλία γυναικολογικών προβλημάτων και άλλων παθήσεων. Από τον 19ο αιώνα, το μαύρο cohosh χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει εμμηνόρροια και εναλλακτικοί θεραπευτές έχουν συνταγογραφήσει το βότανο για προβλήματα εμμήνου ρύσεως και φλεγμονή των ωοθηκών και της μήτρας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ανακούφιση των πόνων στην εργασία.

Κοινά προβλήματα εμμήνου ρύσεως

Τα προβλήματα της εμμηνόρροιας σχετίζονται συχνά με την ταχεία πτώση των επιπέδων προγεστερόνης σε σχέση με τα επίπεδα των οιστρογόνων. Ο έμμεσος πόνος, ή η δυσμηνόρροια, είναι συνήθως η πρώτη εμμηνόρροια εμπειρία εφήβων. Συχνά αρχίζει δύο έως τρία χρόνια μετά την πρώτη περίοδο, εξηγεί το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland ή το UMMC. Συνήθως, ο πόνος υποχωρεί με την ηλικία και δεν προκαλεί άλλες σοβαρές παρενέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές της διάθεσης, πολύ βαριά αιμορραγία, αμηνόρροια – ή απουσία περιόδου για τρεις ή περισσότερους μήνες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως μπορεί να σχετίζονται με λοίμωξη, ινομυώματα, ενδομητρίωση-ανάπτυξη ιστού εκτός της μήτρας ή όγκου.

Υπάρχοντα

Ο Tori Hudson, ένας φυσιολογικός γιατρός στο Εθνικό Κολέγιο Φυσικής Ιατρικής, εξηγεί ότι το μαύρο cohosh λειτουργεί ως χαλαρωτικό στη μήτρα για να ανακουφίσει τη δυσμηνόρροια και τις συμφορητικές και σπασμωδικές κράμπες της εμμηνόρροιας, ακόμα και όταν είναι σοβαρές. Το βότανο μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των εμμηνορρυσιακών ανωμαλιών και στη θεραπεία του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, το οποίο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κόπωση, φούσκωμα, άγχος και κατάθλιψη. Η ιατρική κοινότητα δεν είναι σίγουρη πως λειτουργεί το μαύρο cohosh για την ανακούφιση των εμμηνορροϊκών προβλημάτων. Στο παρελθόν πίστευαν ότι είχαν οιστρογόνα αποτελέσματα στο σώμα, αλλά αυτό δεν θεωρείται πλέον ο λόγος.

Συνιστώμενη Δοσολογία

Οι ενήλικες μπορούν να παίρνουν 40 έως 80mg μαύρο cohosh καθημερινά, σύμφωνα με το UMMC. Επιλέξτε μαύρα δισκία cohosh τυποποιημένα για να περιέχουν 1 mg 27-δεοξυακτινών. Σε μορφή βάσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 έως 4 ml σε νερό ή τσάι τρεις φορές την ημέρα.

Ασφάλεια

Το μαύρο cohosh μπορεί να προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ζάλη, πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις, αργό καρδιακό ρυθμό και τρόμο. Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα συνδέονται συνήθως με υψηλότερες δόσεις. Μην πάρετε το μαύρο cohosh αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, έχετε ηπατική βλάβη, ιστορικό καρκίνου του μαστού, ενδομητρίωση ή ινομυώματα, ή κακοποιείτε αλκοόλ. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση τους, συνιστά UMMC. Ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σας ή ένα naturopath πριν πάρετε μαύρο cohosh.