Κράμπες κατά τη διάρκεια των κρίσεων

Οι μυϊκές κράμπες που προκαλούνται από την άσκηση – και οι μυϊκές κράμπες εν γένει – δεν είναι ένα σαφώς κατανοητό φαινόμενο. Η αφυδάτωση, οι διατροφικές συνήθειες και η κόπωση έχουν βρεθεί ότι συμβάλλουν στην κράμπες. Κρατώντας τους μυς σε ένα μέρος για πολύ καιρό μπορεί επίσης να συμβάλει στη κράμπες, και οι κοιλιακοί μύες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό επειδή είναι σύντομες και τείνουν να παραμείνουν συσπασμένοι περισσότερο από τους άλλους μυς. Μετά από μερικά απλά προληπτικά βήματα μπορεί να αποφευχθεί η κράμπες όταν κάνετε κρότωνες.

Χαρακτηριστικά

Οι κράμπες είναι οδυνηρές, ακούσιες συσπάσεις μυϊκές ομάδες. Οι πιο σοβαρές κράμπες γίνονται αισθητές ως ένας αιχμηρός, μαχαιρός πόνος και οι ήπιες εκδόσεις αισθάνονται σαν μια αίσθηση έλξης ή ήπιο πόνο. Κράμπες μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, αλλά θα μπορούσατε να έχετε μεγαλύτερη προδιάθεση για να πάρετε κράμπες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών – ιδιαίτερα όταν ασκείστε. Οι κράμπες που εμφανίζονται στην πλευρά της κοιλιάς αναφέρονται ως πλευρικές βελονιές και εμφανίζονται πιο συχνά στους δρομείς, τους ποδηλάτες, τους αναβάτες και όταν εργάζονται στους κοιλιακούς μυς, σημειώνει ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής Stew Smith στο Military.com.

Αιτίες

Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί μυϊκές κράμπες δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά η κόπωση, η θερμότητα, η αφυδάτωση και η έλλειψη κλιματισμού παίζουν κάποιο ρόλο. Εάν είστε υπερβολικά εκτεταμένοι στον εαυτό σας ή οι μύες σας είναι κουρασμένοι, οι κράμπες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν επειδή οι μύες είναι κουρασμένοι και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Τρώγοντας πάρα πολλά ή αέρια τρόφιμα πριν κάνετε κρίσιμες στιγμές μπορεί να επηρεάσει την πεπτική διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε κράμπες. Μια άλλη κοινή αιτία των κράμπες στο στομάχι, που μπορεί να σχετίζεται με την αφυδάτωση, είναι η έλλειψη ηλεκτρολυτών. Εάν ιδρώτατε πολύ, μπορείτε να εξαντλήσετε την παροχή ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του καλίου και του μαγνησίου, που συμβάλλουν στη μυϊκή λειτουργία. Πολύ λίγα από αυτά στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες. Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις μια υποκείμενη ιατρική διαταραχή, όπως η ασθένεια του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσει κράμπες κοιλιακών μυών.

Πρόληψη

Η λήψη ορισμένων απλών προληπτικών βημάτων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της κράμπας. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, ξεκινήστε το πόσιμο νερό την ημέρα πριν κάνετε τις κροταλίες σας. Πιείτε 1 με 3 φλιτζάνια νερό προτού ξεκινήσετε τη ρουτίνα σας και απολαύστε το νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Η κατανάλωση ενός αθλητικού ποτού ή νερού με ηλεκτρολύτες μπορεί να βοηθήσει αν έχετε αισθανθεί πολύ εφίδρωση. Αποφύγετε να πίνετε πολύ νερό, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερ-ενυδάτωση και πιθανώς κράμπες. Για να τροφοδοτήσετε σωστά το σώμα σας, φάτε ένα μικρό γεύμα όχι λιγότερο από δύο με τέσσερις ώρες προτού ασκηθείτε ή ένα μικρό σνακ τουλάχιστον 30 λεπτά πριν. Πραγματοποιήστε μια προθέρμανση πριν κάνετε τις δυσκολίες σας και τεντώστε απαλά τους μύες της κοιλιάς σιγά-σιγά στρίβοντας από τη μία πλευρά στην άλλη ή κάμπτοντας προς τα πίσω στη μέση. Ανακατέψτε τη ρουτίνα σας προσθέτοντας άλλες κοιλιακές ασκήσεις ή κάνοντας ασκήσεις για άλλα μέρη του σώματος μεταξύ των συνόλων των θραυσμάτων.

Θεραπεία

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε τους μυς σας κράμπες, σταματήστε να κάνετε τις κρίσεις σας και να τεντώσετε απαλά τους κοιλιακούς μυς. Πιάσε τους μύες που είναι σφιγμένοι και είτε τους μασάζ ή πιέζοντας τους μέχρι να περάσουν οι κράμπες. Αν έχετε αφυδατωθεί, πίνετε λίγο νερό, κατά προτίμηση με προστιθέμενους ηλεκτρολύτες. Εστιάστε στην αναπνοή σας και σπρώξτε την κοιλιά σας όταν την εισπνεύσετε και χαλαρώστε όταν εκπνέετε. Εάν οι μύες είναι τεταμένοι ή σφιχτοί, εφαρμόστε τη θερμότητα – και εάν είναι πονόλαιμος ή τρυφερός, εφαρμόστε πάγο για 20 λεπτά τη φορά. Εάν συνεχίζουν να υποφέρουν από κράμπες ή να αισθάνονται επώδυνοι, ζητήστε ιατρική φροντίδα, καθώς ίσως έχετε τεντώσει έναν μυ. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν συνεχίζετε να κάνατε κάποιες κρίσεις, παρά τα προληπτικά μέτρα.