Καψαϊκίνη για τη νευροπάθεια

Η περιφερική νευροπάθεια, η οποία προκαλεί μούδιασμα, πόνο και μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια σας, προκαλείται από βλάβη των νεύρων που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, λοίμωξη και ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Εάν αντιμετωπίσετε ασυνήθιστο μυρμήγκιασμα, αδυναμία ή πόνο στα πόδια ή τα χέρια σας, η κλινική Mayo σας συμβουλεύει να δείτε αμέσως το γιατρό σας για άμεση διάγνωση και θεραπεία. Οι γιατροί συχνά αντιμετωπίζουν περιφερική νευροπάθεια με συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ανακουφιστών πόνου και της γκαμπαπεντίνης. Οι βοτανολόγοι και οι γιατροί συστήνουν μερικές φορές καψαϊκίνη – μια χημική ουσία που προέρχεται από καυτερές πιπεριές – για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε την καψαϊκίνη.

Χαρακτηριστικά

Οι καυτερές πιπεριές – βοτανικά γνωστές ως Capsicum anuum και Capsicum frutescens και επίσης ονομάζονται πιπεριές τσίλι και πιπεριές καγιέν – ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae, μια ομάδα τροπικών φυτών. Η χρήση καυτών πιπεριών από τους ανθρώπους χρονολογείται από την αρχαιότητα · οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Ινδοί της Νότιας Αμερικής μαγειρεύουν πιπεριές ήδη από το 7000 π.Χ. Εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα και λαχανικά, οι πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, την Αγιουρβέδα και τη λαϊκή ιατρική για την ανακούφιση της συμφόρησης των κόλπων, του πονοκεφάλου και του μυϊκού πόνου.

Συστατικά και αποτελέσματα

Οι καυτές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη – μια χημική ένωση με ερεθιστικές και αναλγητικές ιδιότητες – καθώς και καρωτενοειδείς φυτικές χρωστικές ουσίες, στεροειδείς σαπωνίνες και τις φλαβονοειδείς γλυκοσίδες απειίνη και λουτεολίνη. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C είναι επίσης παρούσες, όπως και οι ενώσεις καψανθίνη, άλφα-καροτίνη και βιλαξαξανίνη. Το Drugs.com αποδίδει την καψαϊκίνη με αντιοξειδωτικές και ανακουφιστικές επιδράσεις. Σύμφωνα με τον βιοχημίστα Holly Phaneuf, Ph.D., η καψαϊκίνη δουλεύει στον πόνο δεσμεύοντας τους υποδοχείς VR1 και απομακρύνοντας τα νεύρα της ουσίας Ρ, ενός νευροδιαβιβαστή που σηματοδοτεί τον πόνο. Η καψαϊκίνη τείνει να είναι πιο αποτελεσματική στον χρόνιο πόνο – όπως αυτή της περιφερικής νευροπάθειας – παρά στον πόνο που είναι βραχυπρόθεσμος και οξύς. Αυτή τη στιγμή μελετάται η επίδρασή της στον πόνο που σχετίζεται με τη διαβητική και τη HIV νευροπάθεια.

Ερευνα

Σε μια κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στο “Acta Diabetol”, στην οποία εφαρμόστηκε τοπική καψαϊκίνη στα πόδια ασθενών με συμπτωματική διαβητική νευροπάθεια, βρέθηκε ότι η καψαϊκίνη βελτιώνει τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του ορίου αντίληψης του πόνου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κρέμα καψαϊκίνης ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων της διαβητικής πολυνευροπάθειας, χωρίς να προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στη λειτουργία των νευρικών ινών.

Χρήση και εκτιμήσεις

Η τοπική κρέμα για την ανακούφιση πόνου είναι διαθέσιμη σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 0,025 τοις εκατό έως 0,05 τοις εκατό καψαϊκίνη. Μην αφήνετε την καψαϊκίνη να έρθει σε επαφή με τα τεμάχια, τα τραύματα, τα μάτια ή τις βλεννώδεις μεμβράνες. Το Drugs.com σημειώνει ότι έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις στην καψαϊκίνη, μια αλλεργία στο σαλιγκάρι, το σέλινο, το μάραθο, τη γύρη σημύδας και το γλυκάνισο μπορεί να κάνει πιο πιθανή την αντίδραση. Σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, ο Phaneuf συνιστά την αφαίρεση της κρέμας καψαϊκίνης με αραιωμένο ξύδι.