Κανέλα και χρώμιο για απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται με απώλεια βάρους μπορεί να είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς μπορεί να έχει, ή μπορεί να αναπτύξει, αντίσταση στην ινσουλίνη ως αποτέλεσμα μιας γενετικής προδιάθεσης, σύμφωνα με τη Sheri Barke, καταχωρημένο διαιτολόγο με το College of the Canyons στην Καλιφόρνια. Τα κύτταρα που αντέχουν στην ινσουλίνη δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ινσουλίνη, αφήνοντας γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη τύπου 2. Η κανέλα και το χρώμιο μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην υποβοήθηση της απώλειας βάρους.

Αντοχή στην ινσουλίνη και αύξηση βάρους

Όταν τρώτε, η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας σας στο αίμα σας για να διευκολύνει την πρόσληψη γλυκόζης αίματος στα κύτταρα σας. Τα κύτταρα που καθίστανται ανθεκτικά σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη και να αφήσουν υπερβολικές ποσότητες του στο αίμα σας. Η ινσουλίνη παίρνει στη συνέχεια την περίσσεια γλυκόζης αίματος και την αποθηκεύει ως λίπος. Ταυτόχρονα, η περίσσεια γλυκόζης στον ορό ενεργοποιεί το πάγκρεας για να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πείνα σας. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Υπερινσουλιναιμία

Σε κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνη, τα κύτταρα σας δεν αντιδρούν σωστά στην ινσουλίνη, αφήνοντας υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Κάθε φορά που κυκλοφορεί γλυκόζη στο αίμα σας, το πάγκρεας σας ειδοποιείται να στείλει περισσότερη ινσουλίνη. Παρόλο που υπάρχει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης για την ολοκλήρωση της εργασίας, εκκρίνεται περισσότερη ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται υπερινσουλιναιμία, η οποία έχει εξουθενωτικές επιπτώσεις στο πάγκρεας. Με τον καιρό, το πάγκρεας σας φθείρεται και σας θέτει σε κίνδυνο διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.

Χρώμιο και απώλεια βάρους

Το χρώμιο διατίθεται σε δύο μορφές, εξασθενές, για βιομηχανική χρήση και τρισθενή, τις οποίες το σώμα σας χρειάζεται για να βοηθήσει την ινσουλίνη να πάρει γλυκόζη στα κύτταρα σας. Η ινσουλίνη δεσμεύεται στο μόριο γλυκόζης, προετοιμάζοντάς την να εισέλθει στην κυτταρική μεμβράνη. Το χρώμιο ξεκλειδώνει την πόρτα της κυτταρικής μεμβράνης για να επιτρέψει τη διέλευση της ινσουλίνης και της γλυκόζης. Ένα ερευνητικό άρθρο του 2003, στο περιοδικό “Nutrition Research Reviews”, σημείωσε ότι βελτιώνοντας τα επίπεδα του χρωμίου στον ορό, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα βελτιώθηκαν, όπως και η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η άλιπη σωματική μάζα. Επειδή απαιτούνται χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώνεται η άλιπη σωματική μάζα, μπορεί να προκύψει απώλεια βάρους.

Κανέλα και απώλεια βάρους

Η κανέλα φέρει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται MHCP που είναι πολυφαινόλη. Το MHCP είναι σε θέση να μιμηθεί την ινσουλίνη και να ενεργοποιήσει τα κύτταρα σας να δεχτούν τη γλυκόζη. Λειτουργεί επίσης χέρι-χέρι με την ινσουλίνη. Μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2003 στο “Diabetes Care” πήρε 60 άτομα με διαβήτη και έδωσε μισή κανέλα πάνω από 40 ημέρες, και το άλλο μισό ένα εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη 1, 3 ή 6 g κανέλας ανά ημέρα μείωσε τη γλυκόζη στον ορό. Η μείωση της γλυκόζης αίματος μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της αντίστασης στην ινσουλίνη και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.