Κάνουν φλούδες να δουλεύουν για ραγάδες;

Πολλές ιατρικές διαδικασίες προτείνονται για ραγάδες, αλλά μερικές δίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες για να θεραπεύσουν αυτό τον πολύ δύσκολο τύπο ουλής. Οι χημικές φλούδες για ραγάδες είναι μια επιλογή για όσους προτιμούν τις τοπικές εφαρμογές σε πιο επεμβατικές διαδικασίες, αλλά μπορούν να είναι ελάχιστα αποτελεσματικές. Παρόλο που οι φλούδες φωτίζουν το δέρμα, έχουν μικρή επίδραση στις έντονες ραγάδες, γι ‘αυτό συχνά συνιστώνται διαφορετικές θεραπείες.

Σχετικά με την Peels

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), οι φλούδες βελτιώνουν τη γενική εμφάνιση του δέρματος. Ένα χημικό διάλυμα εφαρμόζεται στο δέρμα το οποίο προκαλεί το διαχωρισμό και την απομάκρυνση των εξωτερικών στρωμάτων · Το διάλυμα που χρησιμοποιείται σε φλούδα μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε αριθμό δραστικών παραγόντων, όπως γλυκολικό και γαλακτικό οξύ, που είναι δύο τύποι αλφα υδροξυοξέων, Τριχλωροξικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, το οποίο είναι ένας τύπος βήτα υδροξυ οξέος ή καρβολικό οξύ, αλλιώς γνωστό ως φαινόλη · Οι φλούδες μπορούν να είναι ελαφρές, μεσαίες ή βαθιές, λέει ο AAD. Γενικά, οι φλούδες χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τις λεπτές γραμμές στο πρόσωπο, τον αποχρωματισμό και τους ήπιους τύπους ουλής.

Αιτίες

Τα σκασίματα εμφανίζονται κάθε φορά που το δέρμα επεκτείνεται για να φιλοξενήσει επιπλέον μάζα, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της αύξησης του σωματικού βάρους ή κατά την εφηβεία, όταν ο οργανισμός μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Τα σήματα εμφανίζονται στο 90 τοις εκατό των γυναικών που είναι γυναίκες, το 70 τοις εκατό των εφήβων κοριτσιών και το 40 τοις εκατό των εφήβων αρσενικών. Ο Eric F. Bernstein επισημαίνει στο “The Patient’s Guide to Stretch Marks” ότι οι ορμονικές επιρροές που συμβαίνουν μαζί με το κέρδος βάρους είναι η υποκείμενη αιτία των ραγάδων και όχι μόνο η αύξηση βάρους. Η κλινική Mayo εξηγεί ότι η ορμόνη κορτιζόνης μπορεί να προκαλέσει σπασίματα ινών ελαστίνης στο δέρμα και σχηματισμό σημείων τεντώματος.

Συμβουλές φροντίδας δέρματος

Μια σειρά από χημικές φλούδες μπορούν να θεωρηθούν για τη θεραπεία των ραγάδων, λέει ο Paula Begoun. Δηλώνει ότι οι φλούδες που χρησιμοποιούν τριχλωροοξικό οξύ (TCA) σε συγκέντρωση 20 τοις εκατό μπορεί να είναι πιο ευεργετικές από αυτές που χρησιμοποιούν ασθενέστερα άλφα υδροξυ οξέα ή β-υδροξυ οξέα, καθώς η TCA διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα και μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτές οι φλούδες πρέπει να εφαρμόζονται από δερματολόγο ή καλλυντικό χειρουργό, συμβουλεύει ο Begoun.

Τι λένε οι γιατροί

Ο «οδηγός καταναλωτών για την πλαστική χειρουργική» δηλώνει ότι οι χημικές φλούδες, μαζί με διαδικασίες όπως η μικροκαμψία, μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των ραγάδων, να κάνουν το δέρμα πιο ομαλό και να μειώσει τον αποχρωματισμό. Αλλά σε μια ανασκόπηση των διαφόρων επεξεργασιών τεντώματος, ο «Οδηγός ασθενών για Stretch Marks» περιγράφει τις φλούδες ως «ελάχιστα αποτελεσματικές» · ο λόγος είναι ότι η ελαστίνη που έχει υποστεί βλάβη, η ουσία που δίνει στο δέρμα το “snap” της, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναβιώσει .Για την επιλογή χημικής φλούδας, ο “Οδηγός για την Πλαστική Χειρουργική” συμβουλεύει την επιλογή ενός εκπαιδευμένου γιατρού ειδικευμένου σε αυτό το είδος θεραπείας. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες των ανθρώπων που έχουν υποστεί φλούδες τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία για να πάρετε μια ιδέα για Αποτελέσματα που μπορείτε να περιμένετε.

Καλύτερη επιλογή

Η καλύτερη θεραπεία για ραγάδες είναι μια σειρά θεραπειών με λέιζερ, λέει ο δερματολόγος Brian Zelickson στο “The Patient’s Guide to Stretch Marks”. Η θεραπεία με παλμική βαφή λέιζερ χρησιμοποιείται γενικά για νεότερες ραγάδες, εκείνες που είναι πιο έντονες ως προς το χρώμα, ενώ η κλασματική θεραπεία με λέιζερ συνιστάται για παλιές ή λευκές ραγάδες · οι θεραπείες με λέιζερ δεν συνεπάγονται παρατεταμένο χρόνο ανάκτησης, λέει ο Zelickson . Ωστόσο, οι χημικές φλούδες και οι θεραπείες με λέιζερ δεν είναι φθηνές. Σύμφωνα με τον «οδηγό καταναλωτών για την πλαστική χειρουργική», οι φλούδες κοστίζουν μεταξύ $ 75 και $ 600. Το κόστος μιας μοναδικής θεραπείας με λέιζερ ποικίλλει, αλλά συνήθως ξεκινά από $ 200. Πριν αποφασίσετε για τη θεραπεία του τεντωμένου σημείου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ικανό να αντιμετωπίσει αυτές τις ουλές, ώστε να μπορείτε να κάνετε την επιλογή που είναι καλύτερη για εσάς.