Κάνετε τους μύες σας να λιπαίνονται όταν σταματήσετε την άσκηση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα οφέλη της τακτικής φυσικής κατάστασης – μια καλύτερη εικόνα, βελτιωμένη δύναμη, επιδεξιότητα και περισσότερη αντοχή – αλλά λίγοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στους μύες σας όταν τους παραμελίζετε και τους αφήνετε να είναι ανενεργοί. Καθώς το σώμα σας μεταβαίνει σε καθιστική κατάσταση, οι μύες υφίστανται αντιστροφή. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι μύες και του τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να ασκείτε, θα σας βοηθήσει στη δόμηση ενός προγράμματος προπόνησης και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και του ορισμού.

Όταν ασκείστε, το σώμα σας δεν δημιουργεί πραγματικά νέους μυς. Αντ ‘αυτού, τα υπάρχοντα μυϊκά σας κύτταρα μεγαλώνουν και δυναμώνουν και ο αριθμός των τριχοειδών – τα δικτυωμένα αιμοφόρα αγγεία ανάμεσα στα αρτηρίδια και τα φλεβίδια – αυξάνεται. Με την τακτική άσκηση, οι μύες αναπτύσσουν επίσης περισσότερα μιτοχόνδρια – αυτό συμβαίνει στις κυτταρικές βιοχημικές διεργασίες αναπνοής και παραγωγής ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη, πιο καθορισμένη μυϊκή μάζα, όχι νεοσύστατο μυϊκό ιστό.

Η υιοθέτηση ενός καθιστικού – ή ανενεργού – τρόπου ζωής έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στους μυς σας. Η αυξημένη ροή αίματος που χρειάστηκε προηγουμένως για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν χρειάζεται πλέον και το σώμα σας αρχίζει να συστέλλεται και να μειώνει το μέγεθος των τριχοειδών αγγείων σας. Οι μύες δεν εξαφανίζονται ούτε μετατρέπονται σε λίπος, αλλά μάλλον συρρικνώνεται και μειώνεται η μάζα. Το λίπος μπορεί να παραχθεί εάν η διατροφή σας παρέχει στο σώμα σας περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε για το επίπεδο δραστηριότητας που διατηρείτε.

Ενώ η άσκηση διακοπής μπορεί να μειώσει το μέγεθος των μυών σας, η εξαιρετικά χαμηλή διατροφή, η πείνα και οι ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή ατροφία, όπου οι μύες μπορούν να σπαταληθούν εντελώς. Χωρίς τις θερμίδες, τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά υγιεινής τροφής, το σώμα σας ωθεί σε κατάσταση υποσιτισμού. Όχι μόνο αυτό προκαλεί μόνιμη βλάβη σε άλλα όργανα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο.

Διατηρώντας ενεργό και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή σημαίνει τη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας και την πρόληψη της συσσώρευσης σωματικού λίπους. Λίγα pushups, situps και τεντώματα κάθε μέρα βοηθούν να κρατήσετε τους μυς σας ενεργό και το σώμα σας limber. Έξω από τα τουρνουά άρσης βαρών ή την προπόνηση για ένα τρίαθλο, που αφιερώνουν δυο ώρες την ημέρα, λίγες μέρες την εβδομάδα, σημαίνει να έχετε την υπόλοιπη εβδομάδα μακριά. Περάστε μόνο 10 με 20 λεπτά κατά τη διάρκεια των εκτός ημερών σας για να κρατήσετε αυτούς τους μυς ξύπνιους.

Πώς λειτουργούν οι μύες

Από την Άσκηση στην Αδράνεια

Ατροφία μυών

Διατηρώντας τους μυς σας