Η υψηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες αυξάνει την οσμή του σώματος;

Η προσβλητική οσμή του σώματος μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και αυτοσυνειδησία στις γυναίκες. Η μυρωδιά του σώματος προκύπτει από την κατανομή των υλικών που περιέχονται στον ιδρώτα και οι συμπεριφορές και οι ιατρικές παθήσεις ή τα φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση του ιδρώτα μπορούν να αυξήσουν την οσμή του σώματος. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις σωματικής οσμής και υψηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και να θεραπευτούν με φάρμακα και ιατρική περίθαλψη.

Οι γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η έλλειψη εμμηνορροϊκών περιόδων, η υπογονιμότητα, η εμβάθυνση της φωνής και η αδυναμία τους, ή η ανάπτυξη των τριχών των ανδρών. Αυτοί με οικογενειακό ιστορικό hirsutism ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο υψηλών ποσοστών αρσενικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Επιπλέον, οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου ή της Νότιας Ασίας έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

Η βακτηριακή διάσπαση του ιδρώτα είναι η αιτία της οσμής του σώματος, οπότε η αύξηση της εφίδρωσης στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οσμής του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, οδηγώντας σε σχετική αύξηση των αρσενικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη · αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση. Για τις γυναίκες που πρέπει να λαμβάνουν θεραπείες ορμονών τεστοστερόνης, οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν το άγχος και την κατάθλιψη · αυτές οι καταστάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της εφίδρωσης.

Δεν υπάρχει “κανονική” ποσότητα ή μυρωδιά για την οσμή του σώματος. Κάθε γυναίκα παράγει μια χαρακτηριστική οσμή σώματος, και μάλλον παρά την ίδια την οσμή, οι γιατροί ενδιαφέρονται περισσότερο για σημαντικές αλλαγές στην οσμή. Αν και οι άνδρες γενικά έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τις γυναίκες, οι γυναίκες έχουν στην πραγματικότητα περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους άνδρες.

Τα αντιιδρωτικά-αποσμητικά συνδυασμού χωρίς αντιδιαβητικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες περιπτώσεις σωματικής οσμής. Αυτά τα προϊόντα δρουν κάνοντας το δέρμα πολύ όξινο για βακτήρια που παράγουν οσμές για να επιβιώσουν, επιπλέον, συχνά προστίθενται αρώματα στο προϊόν για να καλύψουν τυχόν παρατεταμένες οσμές. Αποσμητικά συνταγογραφούμενα προϊόντα διατίθενται για σοβαρές περιπτώσεις οσμής σώματος. Σε γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή άλλων ανδρικών ορμονών, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν δόσεις γυναικείων ορμονών ή να εκτελέσουν χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες για να αποκαταστήσουν την ορμονική ισορροπία.

Η κολύμβηση ή το ντους καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων που συμβάλλουν στην πρόκληση οσμών από το δέρμα. Φορώντας ρούχα από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι ή το μετάξι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οσμής του σώματος από την ανάπτυξη, καθώς μπορεί να εξαλείψει τρόφιμα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα καφεϊνούχα ποτά. Ο έλεγχος του άγχους και η αντιμετώπιση του άγχους μπορούν να μειώσουν την εφίδρωση και την οσμή του σώματος που ακολουθεί συχνά.

Χαρακτηριστικά

Αιτίες

Παρανοήσεις

Θεραπείες

Πρόληψη / Λύση