Η καφεΐνη προκαλεί θολή όραση;

Πολλά τρόφιμα και ποτά – συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και της σοκολάτας – περιέχουν καφεΐνη. Παρόλο που η καφεΐνη δεν θα προκαλέσει πιθανώς σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, η χρήση της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, τρεμάμενα χέρια και άγχος. Η θολωμένη όραση δεν συμβαίνει συνήθως με τη χρήση καφεΐνης, αλλά η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν περιοδική θόλωση. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της καφεΐνης και των ματιών σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης.

Ξηρό μάτι

Τα δάκρυα στην επιφάνεια του ματιού σας παρέχουν άνεση και προστασία στους περιβάλλοντες ιστούς. Αν δεν έχετε αρκετά δάκρυα, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα ξηροφθαλμίας, τα οποία περιλαμβάνουν ερεθισμό, ερυθρότητα και επεισόδια θολής όρασης. Σε μια μελέτη του 2004 στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin Medical School, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση καφεΐνης αύξησε τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας. Ο καθένας με ξηροφθαλμία δεν αλλάζει όραμα αλλά, με τον τρόπο αυτό, η καφεΐνη μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόκληση θολών όρασης.

Αιτίες

Πιο συχνά, η θολή όραση προέρχεται από μια φυσική αλλαγή στο μάτι που θα σας απαιτήσει να ενημερώσετε τη συνταγή των γυαλιών σας. Άλλες αιτίες για αλλαγές στην όραση περιλαμβάνουν καταστάσεις οφθαλμού όπως καταρράκτης ή εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Η μόλυνση των ματιών, ο τραυματισμός των ματιών ή το ξένο σώμα στο μάτι μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στην όραση. Οι διαβητικοί έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.

Άλλα εφέ ματιών

Η καφεΐνη δεν παίζει άμεσο ρόλο στην αλλαγή όρασης, αλλά η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει και άλλα αποτελέσματα στα μάτια. Το γλαύκωμα, μια αργή, προοδευτική ασθένεια που καταστρέφει την όραση, απαιτεί καλό έλεγχο της πίεσης των ματιών για να επιβραδύνει τη διαδικασία της νόσου. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης των ματιών, αναφέρει το Ίδρυμα Ερευνών για το Γλαύκωμα. Μια μικρή αύξηση της πίεσης μπορεί να μην προκαλέσει βλαβερές βλάβες, αλλά εάν καταναλώνετε τακτικά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη στα μάτια σας · Μπορεί επίσης να εμφανίσετε σπασμωδικά βλέφαρα αν καταναλώσετε καφεϊνούχα προϊόντα. Αυτό δεν προκαλεί βλάβη στα μάτια ή την όρασή σας και όταν η καφεΐνη φεύγει από το σύστημά σας, θα πρέπει να σταματήσει κάθε συστροφή που σχετίζεται με την καφεΐνη.

Σκέψεις

Αν αισθανθείτε αλλαγές στο όραμά σας, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία για να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη των ματιών σας ή της οπτικής οξύτητας.