Επιπτώσεις στην χοληστερόλη

Μόλις απορριφθεί ως πηγή της ορμόνης της νεολαίας, η DHEA δεν αποτελεί φάρμακο κατάπληξης. Ωστόσο, ούτε είναι μια πλήρης διατροφική συμπληρωματική απάτη. Η DHEA σημαίνει δεϋδροεπιανδροστερόνη. Είναι κατασκευασμένο από χοληστερόλη και είναι ο πρόδρομος σε μια ποικιλία ορμονών στο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα το οιστρογόνο και η τεστοστερόνη. Επειδή τα επίπεδα της DHEA μειώνονται με την ηλικία, μια επικρατούσα θεωρία ήταν ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων DHEA θα κρατούσε τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης στον κόλπο. Ωστόσο, η DHEA έχει πολλές επιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων στα επίπεδα χοληστερόλης, και ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές ότι η συμπλήρωση DHEA είναι επωφελής για φυσιολογικά, υγιή άτομα.

Πώς γίνεται η DHEA

Η χοληστερόλη είναι πρόδρομος στην παραγωγή DHEA. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2002 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular and Cellular Endocrinology, η πορεία για τη σύνθεση του DHA αρχίζει όταν η χοληστερόλη εισέρχεται στα μιτοχόνδρια. Στη συνέχεια η χοληστερόλη μετατρέπεται σε πρεγνενολόνη. Η πρεγνανολόνη μετατρέπεται σε 17-ΟΗ πρεγνενολόνη και μετά σε DHEA.

Επιδράσεις της DHEA στη χοληστερόλη στους αρουραίους

Μελέτες με αρουραίους Wistar, που δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του 1983 στο επιστημονικό περιοδικό Pharmacological Research Communications, έδειξαν ότι η DHEA επηρεάζει τη χοληστερόλη με διάφορους τρόπους. Οι αρουραίοι που τράφηκαν με DHEA έδειξαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό, αλλά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον ορό τους παρέμειναν ανεπηρέαστα. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων του ήπατος, εν τούτοις, ήταν χαμηλότερα σε αρουραίους που έλαβαν τροφή με DHEA από ότι στους μάρτυρες. Επιπλέον, η DHEA αναστέλλει επίσης την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Επιδράσεις της DHEA στη χοληστερόλη στους πιθήκους

Μια μελέτη του 1995 που δημοσιεύτηκε στο “In Vivo” δηλώνει ότι η DHEA μειώνει τη χοληστερόλη στον ορό σε πιθήκους rhesus, ιδιαίτερα τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), την “κακή” χοληστερόλη. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις της ολικής χοληστερόλης ή του πλάσματος LDL μεταξύ των πιθήκων που έλαβαν DHEA ή το εικονικό φάρμακο ενώ ήταν σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, σε μια κανονική διατροφή, οι πιθήκους DHEA είχαν σημαντικά χαμηλότερη LDL και χοληστερόλη από τους πιθήκους στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Επομένως, ενώ η DHEA θα μπορούσε να μειώσει την “κακή” χοληστερόλη, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που αποτελείται από 30 τοις εκατό ή περισσότερο λίπος ανά ημέρα, καλύπτει κάθε μείωση της χοληστερόλης των συμπληρωμάτων DHEA.

Επιδράσεις DHEA στη χοληστερόλη στους ανθρώπους

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland, η DHEA μείωσε τα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL), της «καλής» χοληστερόλης στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι η DHEA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου που σχετίζεται με υψηλή χοληστερόλη. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι το Πανεπιστήμιο του Maryland ανέφερε επίσης ότι η DHEA μείωσε τα επίπεδα της LDL μαζί με το συνολικό σωματικό λίπος.

Καρδιαγγειακή νόσο

Σύμφωνα με την Medline Plus, προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων με DHEA ωφελεί ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση των αρτηριών, επίσης γνωστές ως πλάκες χοληστερόλης. Ωστόσο, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή μειωμένο όγκο αίματος που αντλείται από τις κοιλίες της καρδιάς, γνωστό ως μειωμένο κλάσμα εξώθησης, τα στοιχεία είναι αντιφατικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι η αύξηση του DHEAS, του θειικού εστέρα της DHEA, στους άνδρες άνω των 50 ετών συσχετίστηκε με 36% μείωση του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 48% μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, μετά Προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό.