Είναι τα φυτοοιστρογόνα στα τρόφιμα καλά ή κακά;

Τα φυτοοιστρογόνα συχνά συνδέονται με την εμμηνόπαυση, ως φυσικό τρόπο για να ανακουφίσει κάποιες από τις ταλαιπωρίες που σχετίζονται με αυτό το πέρασμα. Η λέξη φυτοοιστρογόνο προέρχεται από το «φυτό», το οποίο σημαίνει φυτό και το «οιστρογόνο» λόγω των επιδράσεών τους στην οιστρογονική δραστηριότητα στο σώμα. Το εάν είναι καλό ή κακό εξαρτάται από το πώς τα χρησιμοποιείτε, αν έχετε υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες και σε ποιο βαθμό τα χρησιμοποιείτε.

Τα φυτοοιστρογόνα αποτελούνται από μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται σε φυτά που επηρεάζουν τη δραστηριότητα των οιστρογόνων στο σώμα. Αρκετοί τύποι βρίσκονται σε φυτά και ενώ τα περισσότερα είναι μη στεροειδή, μερικά φυτά έχουν μικροσκοπικές ποσότητες στεροειδών οιστρογόνων όπως αυτές που παράγονται στο σώμα. Τα ακόλουθα φυτά περιέχουν στεροειδή οιστρογόνα, είτε οιστραδιόλη, οιστρόνη ή οιστριόλη: γαλλικά φασόλια, σπόρους ροδιού, σπόρους μήλων, παλάμη ημερομηνίας, γλυκόριζα και ρύζι. Τα περισσότερα μη στεροειδή οιστρογόνα ονομάζονται φαινολικά, τα οποία περιλαμβάνουν φλαβόνες, φλαβανόνες, φλαβανόλες, ισοφλαβόνες, λιγνάνες και κουεστάνια. Οι ισοφλαβόνες απαντώνται σε σόγια και φυτά όπως το κόκκινο τριφύλλι. Οι λιγνάνες εμφανίζονται σε λιναρόσπορο, δημητριακά ολικής αλέσεως και μερικά φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με την Ann Louise Gittleman, συγγραφέα του βιβλίου «Πριν από την Αλλαγή», τα ακόλουθα τρόφιμα είναι πηγές φυτοοιστρογόνων: μηδική, μήλα, σπαράγγια, κριθάρι, φασόλια, καρότα, δημητριακά, κεράσια, καλαμπόκι, σκόρδο μάραθο, Γλυκόριζα και λιναρόσπορο. Τα φυτοοιστρογόνα βρίσκονται επίσης στο γάλα, βρώμη, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, αχλάδια, μπιζέλια, ροδιές, ρυζιού, σίκαλη, αποξηραμένα λαχανικά, ηλιόσποροι, γλυκοπατάτες, σόγια, σκουός και φύτρο σιταριού. Αν και πολλές εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν βρει ανακούφιση από τις καυτές λάμψεις και άλλα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα με τη λήψη φυτοοιστρογόνων, είτε σε φυσική μορφή είτε σε διαιτητικά συμπληρώματα, η κλινική Mayo αναφέρει ότι οι περισσότερες μελέτες τους έχουν βρει αναποτελεσματικές.

Έχει πάντοτε υποτεθεί ότι οι γυναίκες της Ασίας, οι οποίες έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης εξάψεων και άλλων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού, το κάνουν λόγω της υψηλής συγκέντρωσης φυτοοιστρογόνων στη διατροφή τους. Τα τελευταία χρόνια, μερικοί γιατροί έχουν γίνει πιο προσεκτικοί σχετικά με τη δραστηριότητα των οιστρογόνων στα φυτοοιστρογόνα σε γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, της μήτρας ή των ωοθηκών ή που βρίσκονται σε κίνδυνο για τις ασθένειες αυτές. Η επικρατούσα άποψη των περισσότερων γιατρών, δήλωσε η Cyndi Thomson, Ph.D., R.D., στο Breastcancer.org, είναι να αποφύγετε την υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας εάν έχετε ή είχατε καρκίνο που είναι θετικός για τους υποδοχείς οιστρογόνων. Αυτό είναι ακόμα πιο αληθινό από τα συμπυκνώματα και τα συμπληρώματα σόγιας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Thomson, δεν χρειάζεται να γίνετε φανατικοί για την αποφυγή της σόγιας. Εάν θέλετε να φάτε μερικές φρέσκες σόγια περιστασιακά, μην διστάσετε να το κάνετε.

Μέρος του ενδιαφέροντος για τα φυτοοιστρογόνα έχει προκύψει καθώς οι γυναίκες έχουν επιδιώξει να βρουν επιλογές σε συμβατική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η οποία είναι επιβλαβής για μερικές γυναίκες. Παρόλο που ο ιστότοπος Power Surge αναφέρει θετικά ευρήματα στη μείωση της οστικής απώλειας καθώς και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων με συμπληρώματα φυτοοιστρογόνου σόγιας, παραδέχεται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των οφελών και των κινδύνων.

Φυτοοιστρογόνα

Τρόφιμα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα

Καρκίνος

Το μέλλον