Είναι οι ελιές καλές για τα νεφρά;

Οι ελιές είναι υψηλές σε νάτριο, ένα μέταλλο που προκαλεί προβλήματα αν καταναλώνετε πάρα πολύ. Η ύπαρξη νεφρικής νόσου ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικών προβλημάτων μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε το νάτριο. Επειδή οι ελιές είναι φυσικά πλούσιες σε νάτριο, κρατήστε τα νεφρά σας υγιή περιορίζοντας ή αποκλείοντας τις ελιές από τη διατροφή σας.

Νεφρικές λειτουργίες

Η πρωταρχική λειτουργία των νεφρών σας είναι να αποβάλλουν τα απόβλητα και τις τοξίνες από το σώμα σας. Εξαφανίζουν τα απόβλητα με τη μορφή ουρίας, έναν τύπο πρωτεΐνης και εξαλείφουν την περίσσεια νατρίου, καλίου και φωσφορικών από το σώμα σας. Εάν η λειτουργία των νεφρών σας εξασθενεί ακόμη και ελαφρώς, αυτές οι ουσίες μπορούν να δημιουργηθούν στα νεφρά σας, προκαλώντας περαιτέρω μη αναστρέψιμες βλάβες. Η προσήλωσή σας σε μια αυστηρή δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, περιορίζοντας τις ελιές και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, βοηθάει τους νεφρούς σας να δουλεύουν όσο καλύτερα μπορούν.

Νάτριο στη διατροφή

Το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών σε όλο το σώμα σας, αλλά χρειάζεστε μόνο περίπου 180 έως 500 χιλιοστόγραμμα για βασικές λειτουργίες. Περιορίστε το νάτριο σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων προβλημάτων υγείας. Εάν έχετε ήδη αυτά τα προβλήματα υγείας, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη σε λιγότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα, λέει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Νάτριο σε ελιές

Οι ελιές είναι σε ποικιλία τροφίμων, όπως σαλάτες, μπιφτέκια και πίτσες. Μια μερίδα από δύο έως τρεις ελιές, είτε μαύρες είτε πράσινες, παρέχει περίπου 60 χιλιοστόγραμμα νατρίου, σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Nutrient USDA για Standard Reference. Επειδή ένα μικρό μέρος των ελιών παρέχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζητήστε την είσοδο χωρίς ελιές. Αντικαταστήστε τα με κρεμμύδια, πιπεριές ή μανιτάρια, όλα φυσικά χαμηλά σε νάτριο και γεμάτα γεύση.

Άλλες εκτιμήσεις

Οι ελιές παρέχουν μια μικρή ποσότητα καλίου, ένα άλλο ορυκτό. Πάρα πολύ κάλιο μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας και να βλάψει την κανονική λειτουργία της καρδιάς σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να περιορίσετε το κάλιο σε λιγότερο από 2.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως εάν έχετε νεφρούς ανώμαλους λειτουργίας, λέει το Virginia Commonwealth University. Οι ελιές συμβάλλουν ελάχιστα στην πρόσληψη καλίου σας, περίπου 1 χιλιοστόγραμμο για κάθε δύο ελιές που τρώτε, αλλά τους συσσωρεύετε σε μια πίτσα ή σαλάτα γρήγορα αυξάνεται η κατανάλωση καλίου. Το κάλιο είναι στα φασόλια, τις ντομάτες, τις μπανάνες και τα πεπόνια, οπότε τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας εκτός από το σνακ στις ελιές μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα νεφρά σας.