Είναι άλατα epsom καλό για ένα κόλον καθαρίσει;

Ονομάστηκε μετά από την πόλη του Epsom στην Αγγλία, το άλας Epsom είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν υγείας και ομορφιάς. Προερχόμενο από αποσταγμένο πλούσιο σε μεταλλικά νερά, αυτή η ένωση θειικού μαγνησίου είναι γνωστή ως παραδοσιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του καθαρισμού του παχέος εντέρου – παρά τις αραιές έρευνες για την αποτελεσματικότητά της. Αν και το άλας Epsom μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως καθαρτικό, οι μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Είναι σημαντικό να συζητήσετε για τη χρήση με τον γιατρό, ειδικά εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας ή εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Καθαρισμός του παχέος εντέρου

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου ή την απαλλαγή από τα έντερα της περιττωματικής ύλης. Η κατανάλωση περισσότερων διαιτητικών ινών ή η χρήση συμπληρωμάτων από ίνες προσθέτει χύμα στο σκαμνί, ενώ ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα μαλακώνουν τα κόπρανα ή διεγείρουν τους εντερικούς μυς να κινηθούν περισσότερο, πράγμα που βοηθά στην εκκένωση του παχέος εντέρου. Το άλας Epsom λειτουργεί ως οσμωτικό καθαρτικό, το οποίο αντλεί περισσότερο ρευστό στο έντερο. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2009 με τίτλο «Νευρογαστροεντερολογία και κινητικότητα», τα ωσμωτικά καθαρτικά και τα καθαρτικά που περιέχουν μαγνήσιο μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην αύξηση της συχνότητας των κοπράνων. Ωστόσο, αυτή η επισκόπηση σημείωσε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ειδικές δοκιμές σχετικά με τη χρήση του άλατος Epsom.

Μηχανισμός δράσης

Οσμωτικά καθαρτικά όπως το άλας Epsom διεγείρουν το έντερο για να απορροφήσουν την περίσσεια νερού από το σώμα. Καθώς αυτή η ένωση θειικού μαγνησίου εισέρχεται στα έντερα, το υγρό τραβιέται φυσιολογικά στο έντερο – μαλακώνει το σκαμνί, αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων και προκαλώντας συχνότερες κινήσεις του εντέρου ή ακόμα και διάρροια καθώς αδειάζει το έντερο. Αν και η εκκαθάριση των κοπράνων από τα έντερα είναι απαραίτητη πριν από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, είναι επίσης κοινό για τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τον καθαρισμό του παχέος εντέρου για να προωθήσουν την υγεία, να χάσουν βάρος ή να απαλλαγούν από το σώμα των τοξινών. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς είναι περιορισμένα, σύμφωνα με το άρθρο του Αυγούστου του 2011 στο “The Journal of Family Practice.”

Χρήση αλατιού Epsom

Αν και το αλάτι Epsom έχει χρησιμοποιηθεί για γενιές, υπάρχει έλλειψη συστάσεων που βασίζονται σε στοιχεία σχετικά με τη χρήση του άλατος Epsom για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Οι οδηγίες συσκευασίας για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας υποδεικνύουν μια δόση από 2 έως 6 κουταλάκια του γλυκού άλατος Epsom. Το αλάτι πρέπει να αναμειχθεί με τουλάχιστον 8 ουγγιές νερού ή ρευστών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Δεδομένου ότι το διάλυμα άλατος Epsom μπορεί να προκαλέσει την πλήρη αποδέσμευση του παχέος εντέρου, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο θα ωφεληθεί από την έναρξη της διαδικασίας το πρωί και τη διαμονή κοντά σε ένα μπάνιο.

Ασφάλεια

Ενώ το άλας Epsom έχει εγκριθεί από το FDA για χρήση ως καθαρτικό, δεν έχει εγκριθεί ειδικά για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Υπάρχει πιθανότητα παρενεργειών και σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια με μεγάλες ή συχνές δόσεις ή εάν χρησιμοποιούνται από άτομα με προβλήματα υγείας όπως νεφρική νόσο. Όταν η περίσσεια υγρού τραβιέται στα έντερα, μπορεί να προκληθεί φούσκωμα, αέρια, κοιλιακή δυσφορία και διάρροια. Εάν η διάρροια είναι υπερβολική, μπορεί επίσης να συμβεί αφυδάτωση. Τέλος, μέρος του θειικού μαγνησίου από άλας Epsom απορροφάται στα έντερα. Παρόλο που οι νεφροί λειτουργούν για να απαλλάξουν το σώμα από την περίσσεια μαγνησίου, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τοξικότητας μαγνησίου με χρήση άλατος Epsom, σύμφωνα με άρθρο του Απριλίου 2009 που δημοσιεύθηκε στο “Case Reports BMJ.” Αυτός ο κίνδυνος υπερβολικού μαγνησίου του σώματος – Κατάσταση – είναι πιο πιθανό σε άτομα που έχουν νεφρική νόσο.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ένα καθαρτικό αλάτι Epsom. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε μια υπάρχουσα ιατρική κατάσταση ή εάν παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε νεφρική νόσο, υψηλά επίπεδα μαγνησίου ή εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Αποφύγετε τη χρήση σε παιδιά, εκτός εάν συνταγογραφηθεί από γιατρό. Εάν ο γιατρός σας εγκρίνει τη χρήση του άλατος Epsom ως καθαρτικό, ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία φορές ημερησίως και μην το χρησιμοποιείτε για περισσότερο από 1 εβδομάδα εκτός εάν έχετε συζητήσει τη μακροπρόθεσμη χρήση με το γιατρό σας. Αν έχετε συνεχιζόμενη δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, γι ‘αυτό δείτε το γιατρό σας για αξιολόγηση και θεραπευτικές συστάσεις.