Διαφορά μεταξύ των σπυράκια και των σκωληκοειδών

Τα σπυράκια και τα σπυράκια είναι κοινές συνθήκες δέρματος, αλλά έχουν σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα μαύρα μάτια, ή ανοικτά comedones, είναι μια μορφή ακμής. Εμφανίζονται στους πόρους του δέρματος. Οι πτέρυγες είναι ανυψωμένες ή επίπεδες περιοχές που εμφανίζονται διαφορετικές από το περιβάλλον δέρμα. Ένα μαύρο κεφάλι μπορεί να μοιάζει με ένα μικροσκοπικό, σκοτεινό mole και αντίστροφα.

Αιτία και τοποθεσία

Τα σπυράκια σχηματίζονται όταν το πετρέλαιο και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος εμποδίζουν τους πόρους του δέρματος Μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη δίνει στα σπυράκια το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα τους. Οι μαύρες κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, την πλάτη, το στήθος, το λαιμό, τους ώμους, τους βραχίονες και τους γλουτούς – τις περιοχές του δέρματος που έχουν τους περισσότερους πετρελαιοφόρους αδένες. Είναι συχνά στρογγυλά και μπορεί να είναι επίπεδα ή ελαφρώς ανυψωμένα. Το χρώμα ποικίλλει, αλλά τα περισσότερα είναι καφέ έως μαύρο. Σε αντίθεση με τα σπυράκια, τα σκουλήκια μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα – ακόμη και κάτω από ένα νύχι.

Εμφάνιση και Εξαφάνιση

Τα σπυράκια είναι μικροσκοπικά, εμφανίζονται σαν μικρά σπόρια μέσα σε πόρους του δέρματος. Τα σπλάχνα είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερα και δεν έχουν την απόλυτα στρογγυλή εμφάνιση που κάνουν τα σπυράκια. Ενώ τα επίμονα μαύρα στίγματα μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες, τα moles διαρκούν μια ζωή – αν και μπορεί να αρχίσουν να εξασθενίζουν στη μεσαία έως αργά ενηλικίωση.

Προειδοποίηση

Παρόλο που τα περισσότερα mole δεν είναι καρκινικά, είναι σημαντικό να ελέγχετε από το γιατρό σας νέους μώλους. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως εάν αναπτύξετε ένα νέο σκοτεινό σημείο στο δέρμα σας που αναπτύσσεται γρήγορα, προκαλεί κνησμό ή αιμορραγεί.