Δίαιτα μετά από χειρουργική επέμβαση πρώτου συριγγίου

Οι τραυματισμοί αλλά και οι ασυνήθεις τραυματισμοί που αναπτύσσονται συχνότερα σε άτομα με χρόνιες εντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn, τα πρωκτικά συρίγγια συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση για να επουλωθούν. Ένα πρωκτικό συρίγγιο σχηματίζει ένα μη φυσιολογικό κανάλι μεταξύ του πρωκτικού καναλιού και του δέρματος κοντά στον πρωκτό, συχνά ακολουθώντας εντερική λοίμωξη ή απόστημα στο πρωκτό. Η χειρουργική επέμβαση για την αποστράγγιση του αποστήματος, που ονομάζεται φιστολοτομία, επιτρέπει στη λοίμωξη να θεραπευτεί και το μη φυσιολογικό κανάλι να κλείσει. Μετά την πρωκτική φιστοτομία, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Επιδράσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να εμφανίσετε ήπιο έως μέτριο πόνο για έως και μία εβδομάδα μετά από μια φιστολοτομία. Εάν αισθανθείτε πόνο, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε το πέρασμα του σκαμνιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή δυσκοιλιότητα. Κρατώντας τα κόπρανα μαλακά και ογκώδη, τα βοηθά να κινούνται εύκολα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Το φάρμακο κατά της πόνου που χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να έχει δυσκοιλιότητα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει καθαρτικά ή μαλακτικά σκευάσματος μετά από χειρουργική επέμβαση.

Υψηλή διατροφή ινών

Μετά από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα μάζα των σκαμνιών μαζεύουν και τα κρατάνε μαλακά τραβώντας το νερό στο σκαμνί από το έντερο. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά καθώς και ολ κληροί σπόροι Φάτε τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών και τέσσερις μερίδες δημητριακών και άλλων δημητριακών ολικής αλέσεως για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα. Η διατήρηση του δέρματος στα φρούτα και τα λαχανικά παρέχει επιπλέον ίνες. Οι ίνες σε σιτάρι και πίτυρα βρώμης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας από τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον 20 γραμμάρια ίνας αν είστε γυναίκα και 30 έως 35 γραμμάρια αν είστε άνδρας.

Υγρά

Πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών όταν αυξάνετε την πρόσληψη ινών ή τα κόπρανα θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα και σκληρά. Εντερική απόφραξη, μια δυνητικά σοβαρή επιπλοκή, μπορεί να συμβεί εάν το σκαμπό δεν μπορεί να περάσει. Πιείτε τουλάχιστον οκτώ έως 10 8-ουγκιές. Γυαλιά υγρού κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κρατήσετε τα κόπρανα απαλά. Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, που μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα, επειδή η καφεΐνη έχει ένα αποτέλεσμα αφυδάτωσης.

Σκέψεις

Αν έχετε δυσκοιλιωθεί μετά από χειρουργική επέμβαση, μπορείτε εύκολα να αποστείλετε ένα πρωκτικό ρήγμα. Η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, οπότε φροντίστε να διατηρήσετε τα κόπρανα απαλά. Οι πρωκτικές ρωγμές μπορούν επίσης να επαναληφθούν, ώστε να γίνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και επιπλέον υγρό μέρος της κανονικής διατροφής σας. Αυξημένος πόνος και αιμορραγία από το ορθό μπορεί να υποδηλώνει μια νέα ρωγμή. Αυξήστε την πρόσληψη ινών αργά, ή θα μπορούσατε να αναπτύξετε δυσάρεστη κοιλιακή διάταση και αέριο.