Αιτίες του ορθού ανώτερου τεταρτημορίου κοιλιακού πόνου

Περισσότεροι από 10,4 εκατομμύρια επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ για κοιλιακό πόνο το 2010, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι αιτίες του κοιλιακού πόνου είναι πολλές και κυμαίνονται από αυτοπεριοριζόμενη έως απειλητική για τη ζωή. Ο πόνος που αισθάνεται στη δεξιά άνω περιοχή της κοιλιάς – γνωστός ως το δεξί ανώτερο τεταρτημόριο ή RUQ – συχνά προκύπτει από όργανα στην περιοχή αυτή. Ωστόσο, άλλα, πιο μακρινά όργανα μπορεί επίσης να κατευθύνουν τον πόνο σε αυτήν την περιοχή.

Νόσος της χοληδόχου κύστης

Βρίσκεται κάτω από το ήπαρ στο RUQ, η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που αποθηκεύει τη χολή. Οι χολόλιθοι εμποδίζουν μερικές φορές τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας τέντωμα του οργάνου και πόνου RUQ. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, γνωστή ως χολοκυστίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο σε αυτήν την περιοχή. Αν και σπάνια, ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης ή οι κύριοι χολικοί πόροι είναι μια άλλη πιθανή αιτία πόνου στην περιοχή αυτή.

Ηπατική νόσος

Βρίσκεται στο RUQ, το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο στερεό όργανο στο σώμα. Έχει μια κάψουλα με πολλές νευρικές απολήξεις που βρίσκονται κατά μήκος της επιφάνειας. Οι συνθήκες που τεντώνουν την κάψουλα του ήπατος προκαλούν συχνά πόνο. Η φλεγμονή του ήπατος ή η ηπατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί από πολλές αιτίες. Οι ιοί, η ανώμαλη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συχνά προκαλούν φλεγμονή του ήπατος και πόνο. Οι θύλακες λοίμωξης, που ονομάζονται αποστήματα, μπορούν επίσης να διευρύνουν και να τεντώσουν την κάψουλα του ήπατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση από τα θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα εξαπλώνεται στην κάψουλα του ήπατος προκαλώντας πόνο. Παρομοίως, ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να τεντώσει την κάψουλα του ήπατος και να προκαλέσει πόνο RUQ.

Διαταραχές του εντέρου

Αν και μια λιγότερο κοινή αιτία, η φλεγμονή του παχέος εντέρου – γνωστή ως κολίτιδα – μπορεί να προκαλέσει πόνο RUQ. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση ή σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn. Η αποκρουσίωση είναι ένας τύπος κολίτιδας που εμφανίζεται σε αδύναμες περιοχές του παχέος εντέρου που είναι γνωστές ως εκκολπώματα, τα οποία είναι εξογκώματα στο τοίχωμα του εντέρου. Είναι πιο συνηθισμένο στο κάτω αριστερό τεταρτημόριο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άλλες περιοχές του εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο ή τοπικό κοιλιακό άλγος, που μπορεί να συνεπάγεται το RUQ.

Συνθήκες πνευμόνων

Το διάφραγμα και ο δεξιός πνεύμονας βρίσκονται ακριβώς επάνω από το RUQ της κοιλίας. Αν και οι πνεύμονες δεν βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, οι νευρικές απολήξεις μπορεί να κατευθύνουν τον πόνο στην RUQ, ένα φαινόμενο γνωστό ως αναφερόμενο πόνο. Η πνευμονία στον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα, ειδικότερα, μπορεί να οδηγήσει σε τοπικό πόνο. Άλλες πνευμονικές καταστάσεις που οδηγούν σε φλεγμονή της επένδυσης γύρω από τους πνεύμονες, που ονομάζεται πλευρίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος. Η πλευρίτιδα συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα πιο σοβαρών παθήσεων όπως η πνευμονική εμβολή, όπου ένας θρόμβος αίματος εισέρχεται στους πνεύμονες.

Συνθήκες Νεφρού

Τα νεφρά είναι ένα ζευγάρι οργάνων που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή του δεξιού νεφρού μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο RUQ. Οι μολύνσεις των νεφρών και των ουροφόρων οδών μπορεί να σχετίζονται με κοιλιακό άλγος, πόνο στην πλάτη και καύση με ούρηση. Οι πέτρες νεφρών μπορούν να ερεθίσουν την ουρική αρτηρία ή να αποκλείσουν τη ροή των ούρων από τους νεφρούς. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και διόγκωση των νεφρών, προκαλώντας πόνο. Οι κύστεις στα νεφρά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσφορία με το τέντωμα του ιστού πάνω στα νεφρά.

Το πάγκρεας βρίσκεται στην ανώτερη μεσαία κοιλία, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο RUQ μέσω αναφερόμενου πόνου. Η φλεγμονή του παγκρέατος μπορεί να εμφανιστεί όταν οι πέτρες στη χολή πέφτουν αγωγούς που οδηγούν στο πάγκρεας ή με κατάχρηση οινοπνεύματος, ενδεχομένως προκαλώντας πόνο στο RUQ · άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στην κοιλιακή χώρα μπορεί να εμφανίσουν ιστό ουλής που ονομάζεται συμφύσεις. Οι συμφύσεις μπορούν να διαταράξουν την φυσιολογική ανατομία και να προκαλέσουν τα νεύρα να ταξιδεύουν σε περιοχές που διαφορετικά δεν θα πήγαν, ενδεχομένως προκαλώντας πόνο στο RUQ.

Άλλες αιτίες