Αιτίες καψίματος και μυρμηγκιών

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται πολλά για τα πόδια τους, μέχρι να σας βλάψουν ή να σας δώσουν πρόβλημα. Η κάψιμο και το τσούξιμο στα πόδια συνήθως σηματοδοτούν νευρικό ερεθισμό που μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, λοίμωξη ή άλλες ιατρικές διαταραχές. Η χρόνια νευρική βλάβη, γνωστή ως περιφερική νευροπάθεια, συνήθως προκαλεί μια αίσθηση των ακίδων και των βελόνων στα πόδια που μπορεί να δυσκολευτεί να περπατήσει. Ανάλογα με την αιτία, οι πιθανές επιπλοκές της περιφερικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν έλκη στο πόδι, απώλεια μυών και παράλυση, σε σπάνιες περιπτώσεις.

Μεταβολικές διαταραχές

Μια σειρά μεταβολικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο και μυρμήγκιασμα στα πόδια. Ο διαβήτης είναι μια από τις συχνότερες αιτίες. Τα άτομα με διαβήτη που έχουν περιφερική νευροπάθεια είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς στα πόδια, έλκη και λοιμώξεις. Χωρίς κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και τακτικές εξετάσεις ποδιών, αυτές οι μολύνσεις ποδιών μπορούν να προχωρήσουν σε γάγγραινα και τελικά απαιτούν ακρωτηριασμό. Οι χρόνιες νεφρικές και ηπατικές νόσοι είναι άλλες πιθανές αιτίες περιφερικής νευροπάθειας. Η βλάβη σε ένα από αυτά τα όργανα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση μεταβολικών αποβλήτων που μπορεί να ερεθίσουν τα νεύρα στα πόδια και τα πόδια. Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα μπορεί επίσης να προκαλέσει καύση και μυρμήγκιασμα στα πόδια, συχνά συνοδεύεται από μυϊκές κράμπες στα πόδια.

Λοιμώξεις

Πολλές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή των νεύρων στα πόδια και τα πόδια. Οι ιοί που προκαλούν ανεμευλογιά και μονοπυρήνωση αποτελούν κοινούς ενόχους. Ο κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, οι ιοί ηπατίτιδας Β και ηπατίτιδας C μπορούν να προκαλέσουν έντονη καύση και μυρμήγκιασμα στα πόδια και στα πόδια. Το Borrelia burgdorferi, το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο Lyme, μπορεί επίσης να ερεθίσει τα νεύρα στα κάτω άκρα. Ένα εξάνθημα συνήθως προηγείται των συμπτωμάτων του πόνου και της περιφερικής νευροπάθειας λόγω της νόσου του Lyme.

Τοξίνες και φάρμακα

Πολλές τοξίνες και φάρμακα μπορούν να ερεθίσουν τα νεύρα και να οδηγήσουν σε κάψιμο και μυρμήγκιασμα στα πόδια. Το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο κοινά. Η χρόνια έκθεση σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θεωρείται ότι οδηγεί σε βλάβη των νεύρων. Η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται επίσης με διατροφικές ελλείψεις, όπως οι ανεπάρκειες στη βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και η θειαμίνη. Αυτές οι ανεπάρκειες των βιταμινών μπορεί να οδηγήσουν σε κάψιμο, μυρμήγκιασμα, πόνο ή μούδιασμα στα πόδια και τα πόδια. Τα βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του υδραργύρου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν περιφερική νευροπάθεια. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των επιληπτικών διαταραχών, ορισμένα αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα σχετίζονται επίσης με την περιφερική νευροπάθεια. Χημειοθεραπεία φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ορισμένους καρκίνους συχνά προκαλούν καύση και μυρμήγκιασμα στα πόδια. Συνηθισμένοι παραβάτες περιλαμβάνουν φάρμακα με βάση την πλατίνα, θαλιδομίδη (Thalomid) και βινκριστίνη (Vincasar).

Αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις καταστάσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη και όχι η ίδια η μόλυνση οδηγεί σε νευρική βλάβη. Μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barré προκαλεί απότομη αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα. Το σύνδρομο Guillain-Barré συμβαίνει λόγω μιας αυτοάνοσης απόκρισης όπου το σώμα επιτίθεται ακούσια στον νευρικό ιστό μετά από βακτηριακή ή ιική μόλυνση. Αφεθεί χωρίς θεραπεία, η διαταραχή μπορεί να προχωρήσει σε προσωρινή παράλυση και να απειλήσει τη ζωή. Λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα και σύνδρομο Sjögren είναι άλλες αυτοάνοσες διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν περιφερική νευροπάθεια. Τα συμπτώματα τείνουν να αναπτύσσονται βαθμιαία με αυτές τις συνθήκες. Το κάψιμο και το τσούξιμο στα πόδια και στα πόδια μπορούν επίσης μερικές φορές να εμφανιστούν με σκλήρυνση κατά πλάκας, μια φλεγμονώδη διαταραχή. Άλλα συμπτώματα όπως οι οπτικές δυσκολίες, τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και οι σπασμοί των μυών είναι κοινά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όγκοι

Οι καρκινικοί και μη καρκινικοί όγκοι μπορούν να εισβάλουν στον ιστό του νεύρου, με αποτέλεσμα συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας. Η φλεγμονή που οφείλεται σε όγκους που εμφανίζονται πάνω ή κοντά στα νεύρα στα κάτω άκρα μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο και μυρμήγκιασμα στα πόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος δεν επηρεάζει άμεσα τα νεύρα αλλά μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως παρανεοπλαστικό σύνδρομο. Τα παρανεοπλασματικά σύνδρομα μπορούν να οδηγήσουν σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής αδυναμίας και μιας αίσθησης καψίματος στα άκρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας αρχίζουν σταδιακά. Αν εμφανίσετε απότομα κάψιμο και τσούξιμο στα πόδια, επικοινωνήστε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης χωρίς καθυστέρηση. Εάν προκύψει κάψιμο και μυρμήγκιασμα σε συνδυασμό με μυϊκή αδυναμία ή άλλα συμπτώματα του νευρικού συστήματος – όπως προβλήματα όρασης, ζάλη ή απώλεια της ουροδόχου κύστης ή του ελέγχου των εντέρων – αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Εάν έχετε υποκείμενη ιατρική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του HIV ή του λύκου, συζητήστε τα συμπτώματά σας με τον παροχέα σας. Μπορούν να πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν οι διατροφικές ανεπάρκειες και τα φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν για να διευκολυνθούν τα συμπτώματα · Ανασκόπηση: Tina M. St. John, M.D.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα